Austrija - Hrvatska 0:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ciklus hrvatske nogometne reprezentacije pod ravnanjem izbornika Slavena Bilica poceo je ocekivanom pobjedom protiv Austrije zahvaljujuci golu Mate Bilica u smiraju susreta. Bio je to prvijenac napadaca u dresu "kockastih" u njegovom petom nastupu.

U prvoj od triju prijateljskih ogleda, potom slijede susreti s Walesom i Estonijom, Hrvatska je bodrena s tribina od velikog broja svojih navijaca upisala i petu pobjedu u isto toliko ogleda s Austrijancima. Bila je ovo prilika da hrvatski izbornik na kraju ove sezone, a na pocetku pripremnog ciklusa pred kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, isproba nekolicinu novih igraca koji su uskocili umjesto ozlijedenih reprezentativaca, prije svega Strinica na lijevom boku i Dujmovica na poziciji zadnjeg veznog.

Igraci u novim kockastim dresovima bolje su otvorili susret i vrlo brzo preselili igru pred domaci gol. Prvu zanimljivu situaciju imali su izabranici Slavena Bilica u 8. minuti nakon što se Mandžukic lijepo oslobodio pratnje na desnoj strani, ali je potom lopta upucena Jelavicu bila za malo preduga. Na prvi udarac prema golu nije trebalo dugo cekati, u 12. minuti je Modric prvi iskušao reflekse Machoa s ruba kaznenog prostora.

Pet minuta kasnije uzvratili su domacini preko Janke ciji je udarac, nakon ubacaja s desne strane, završio pored lijeve vratnice Subašicevog gola. Uslijedilo je desetak minuta ravnopravne igre, a potom je završnicu prvog dijela obilježila nova ofenziva "kockastih". Macho je u 33. minuti prvo obranio udarac Modrica s desne stane, a potom ga je tri minute kasnije Jelavic pogodio volejom sa svega sedam metara nakon asistencije Mandžukica.

Drugo poluvrijeme otvoreno je pokušajem Srne koji je završio pored gola iz slobodnog udarca, da bi na suprotnoj strani Prödl glavom na ubacaj Junuzovica pucao pored gola. U 77. minuti najbolja prilika susreta, Modric je s lijeve strane uputio prizeman ubacaj u peterac za Bilica ciji je udarac obranio odlicni Macho na golu austrijske reprezentacije, koji je bez sumnje bio najbolji igrac utakmice.

U 84. minuti je Modric ponovno kreirao priliku svojim suigracima, ali ovom prilikom Pokrivac nije bio precizan. Precizan je ipak bio Mate Bilic u 86. minuti. Gabric je proigrao napadaca "Sportinga" koji je s desne strane dijagonalom konacno natjerao Macha na kapitulaciju.

Prijateljska utakmica: Austrija - Hrvatska 0:1 (0:0). Stadion Wörthersee. Gledatelja: 15.000. Sudac: Kevin Blom (Nizozemska). Pomocnici: P. Langkamp i N. Siebert (oba Austrija). Strijelac: 0:1 Bilic (86').

AUSTRIJA: Macho, Prodl, Dragovic, Ortlechner, Fuchs, Harnik (od 39' Klein), Schiemer, Junuzovic, Korkmaz (od 73' Drazan), Wallner (od 63' Leitgeb), Janko.

HRVATSKA: Subašic, Srna, Schildenfeld, Šimunic, Strinic, Mandžukic, Dujmovic (od 78' Pokrivac), Vukojevic, Modric, Petric (od 60' Bilic), Jelavic (od 67' Gabric).


Podijeli: Facebook Twiter