Austrija bojkotira Euro, Berlin prijeti blokadom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi austrijske vlade najavili su u srijedu da ce bojkotirati utakmice europskog nogometnog prvenstva koje se trebaju igrati u Ukrajini u znak solidarnosti s oporbenom politicarkom Julijom Timošenko koja je i zatvoru i štrajka gladu.

"Ni jedan clan austrijske vlade nece doci gledati utakmice europskog prvenstva u znak solidarnosti", kazao je austrijski ministar vanjskih poslova i vice-kancelar Michael Spindelegger.

Bec na taj nacin pokazuje potporu i njemackom stajalištu vezano za to pitanje. Nekoliko zemalja clanica EU na celu s Njemackom izrazilo je posljednjih dana zabrinutost zbog situacije s Julijom Timošenko.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je takoder izjavio da nece prisustvovati utakmicama Eura 2012. Njemacka kancelarka Angela Merkel sa svojim ministrima takoder bi mogla bojkotirati Euro u Ukrajini ako Timošenkova ne bude oslobodena do tada.

Simbol "narancaste revolucije" u Ukrajini 2004. Timošenko je u listopadu osudena na sedam godina zatvora zbog zlouprabe ovlasti što je ona nazvala politickom osvetom predsjednika Viktora Janukovica.

Njemacki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zaprijetio je u srijedu blokadom ratifikacije sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine. "Mi, Nijemci, porucujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je Westerwelle.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic kazala je u srijedu u Zagrebu da postoji realna mogucnost da hrvatska vlada odluci otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

"To je nešto o cemu vlada treba odluciti. Vec je cijeli jedan niz zemalja odlucio ne ici... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je ministrica Pusic na konferenciji za novinare uprilicenoj povodom Europskog tjedna. Ukrajina je domacin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja a zajedno s Poljskom domacin je europskog nogometnog prvenstva u lipnju.

Americka državna tajnica Hillary Clinton u priopcenju objavljenom u Washingtonu objavila je da su Sjedinjene Države jako zabrinute tretmanom zatvorene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter