Australsko vino Bin 389

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Bin 389 cabernet-shiraz
Godina berbe: 2006.
Proizvodac: Penfolds
Lokacija: grožde iz raznih vinogorja južne Australije
Temperatura serviranja: 16-18 Celzija
Gastro-preporuka: janjeci kotlet s ružmarinom
Ocjena: 9/10
Cijena (MPC): 240 kuna (Cicibela, Rovinj)

Penfolds je jedna od najvecih australskih vinarija; nastala je 1844. godine kada dr. Christopher Rawson Penfold dobiva premještaj iz Londona u daleku Australiju.

Tada je familija Penfold kupila posjed Mackgill Estate te su na njemu pod kontrolom supruge Mary poceli raditi vino od sorte Grenache i prepisivati anemicnim pacijentima kao lijek.

Vinarija se tijekom svih ovih godina razvijala i diljem svijeta plasira vina raznih cjenovnih razreda, od baznih stolnih etiketa pa sve do nadasve cuvenog Penfolds Grange vina, koje je 50-ih godina prošlog stoljeca osmislio cuveni enolog Max Schubert.

Rijec je o kupaži shiraza i caberneta sauvignona, napravljenoj po uzoru na najbolja vina iz Bordeauxa. Prva berba ovog legendarnog vina bila je 1951., no menadžment Penfoldsa je Schubertu zbog loših recenzija zabranio proizvodnju od berbe 1956. nadalje.

No, Schubert je vjerovao u ovaj projekt pa je kriomice radio ovo vino te ga oznacavao oznakom BIN, koja je predstavljala red bacvi u kojima vino odležava.

Naravno, nakon što su prva vina, ona s oznakom BIN 1 i BIN 4, pocela dobivati dobre kritike, menadžment je Schubertu dozvolio da nastavi s radom na ovom vinu, ne znajuci da on to nikad nije ni prestao.

Danas cu vam predstaviti vino BIN 389, koje od milja zovu Baby Grange. To je kupaža od 52 posto caberneta sauvignona i 48 posto shiraza, odležala 12 mjeseci u barrique bacvama od americkog hrasta. Rijec je o blažoj verziji cuvenog Grangea. U ponudi je tvrtke Fina vina.

Zanimljivo je da od 2005. godine vecinski udio u Penfolds vinariji ima poznati proizvodac piva Foster's Group.

Vino je rubin boje s ljubicastim notama i tamnijim rubovima, gusto je i bistro. Intenzivnost mirisa je izražena, a kompleksnost bogata, dok je kakvoca fina.

Na mirisu dominiraju note borovnice i trešnje te cokolade, potom još nailazi nota duhana koja se miješa s vanilijom, a slijedi malo bijelog papra i cak malo lješnjaka.

Suho je to, toplo i mekano vino, a s druge strane tanicno i djelomicno svježe te ukusno.

Uravnoteženo je, s dugackim završetkom, puno prema jakom tijelu, harmonicno, fine kakvoce te spremno za konzumaciju, no zasigurno može živjeti još pet do šest godina.


Podijeli: Facebook Twiter