Australski vojnici zabunom ubili dvoje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australski vojnici u sastavu međunarodnih snaga u Afganistanu u četvrtak su ubili dvoje afganistanske djece koja su čuvala stoku, tijekom sukoba s talibanima u pokrajini Uruzganu, na jugu zemlje, priopćili su u subotu guverner te pokrajine i međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF).

Dvoje djece, od sedam i osam godina, ubijeni su zabunom kada su australski vojnici uzvraćali na vatru pobunjenih talibana, rekao je za agenciju France Presse guverner Amir Muhamed Akundzada.

"Djecu su ubili australski vojnici, bio je to incident koji se dogodio slučajno", dodao je Akundzada. Istaknuo je da su pobunjenici prvi zapucali na helikopter koji je prevozio australske vojnike.

ISAF je izrazio "iskreno žaljenje" zbog smrti malih pastira i istaknuo da uvijek nastoji smanjiti gubitke među civilima, što je stalni povod napetosti između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaja i saveznika u NATO-u.

General Joseph Dunford, zapovjednik ISAF-a, u priopćenju se "osobno ispričao i izrazio sućut" obitelji dvojice dječaka, obećavši im pomoć. Rekao je da ISAF preuzima "punu odgovornost za tu tragediju". ISAF navodi da su australski vojnici zapucali jer su mislili da je riječ o pobunjenicima.

Pogibije civila, napose djece, u NATO-ovu bombardiranju i pucnjavi potaknuli su prosvjede u Kabulu protiv nazočnosti međunarodnih snaga u zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter