Australski Qantas ponovno poletio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australski Qantas Airlines ponovo je poletio u ponedjeljak, nakon što je uprava kompanije preko vikenda prizemljila cijelu flotu u hrabroj taktici kojom je prisilila vladu da intervenira u najgorem radnom sporu u Australiji u posljednjem desetljecu.

Qantas je poduzeo drasticnu mjeru i obustavio sve svoje letove tijekom vikenda, oštetivši tako 70 tisuca putnika i navukavši njihov bijes, kako bi prisilio vladu da se obrati sudu za radne sporove i tako intervenira u višemjesecni spor izmedu uprave i tri sindikata zaposlenika Qantasa.

Australski sud za radne sporove naredio je na izvanrednoj sjednici u nedjelju upravi Qantasa da nastavi s letovima, a sindikatima da prekinu sa svim štrajkovima. Objema stranama naloženo je da se vrate za pregovaracki stol i u roku od 21 dana nadu rješenje za svoj spor. U protivnom ce im sud nametnuti obvezujuci arbitražni postupak.

"To je bilo jedino što smo mogli napraviti", rekao je novinarima predsjednik uprave Qantasa Alan Joyce, kojeg su u mjesnim medijima prozvali "kamikazom" jer ucinkovito vlastitim štrajkom odgovorio na štrajkove sindikata, riskiravši bijes vlade, gnjev putnika, financijske gubitke i gubitak ugleda.

Spor izmedu uprave i triju sindikata oko placa, radnih uvjeta, planiranog rezanja broja radnih mjesta i preseljenja dijela poslovanja kompanije u Aziju traje vec nekoliko mjeseci. Uprava tvrdi da je u štrajkovima sindikata od rujna izgubila 70 milijuna australskih dolara (395 milijuna kuna), a prizemljenje cijele flote koštalo ju je dodatnih 20 milijuna australskih dolara na dan.

Prvi zrakoplov Qantasa nakon sudske odluke poletio je u ponedjeljak popodne po mjesnom vremenu iz Sydneyja za Džakartu.


Podijeli: Facebook Twiter