Australski astronomi otkrili najstarije zvijezde

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Australski astronomi otkrili su najstarije zvijezde poznate čovječanstvu, nastale samo 300 milijuna godina nakon rođenja svemira.

Zvijezde se nalaze u srcu Mliječnog puta, ali su nastale mnogo prije nego oblikovanja galaksije oko njih.

- Te zvijezde su među najstarijim preživjelim zvijezdama u svemiru i svakako najstarije koje smo mi vidjeli, objasnila je Louise Howes s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) u Canberri, vodeća autorica studije objavljene u časopisu Nature.

- Zvijezde su nastale prije Mliječnog puta, galaksija se poslije oblikovala oko njih, napisala Howes.

- One imaju iznenađujuće nisku razinu ugljika, željeza i drugih teških elemenata, što upućuje na to da prve zvijezde možda nisu eksplodirale kao supernove. Možda su okončale svoje živote kao hipernove, slabo poznate eksplozije brzo rotirajućih zvijezda koje proizvode 10 puta više energije od normalnih supernova, rekla je.

Njezin kolega Martin Asplund s istraživačkog fakulteta astronomije i astrofizike ANU-a kaže da je pronalazak takvih zvijezda jednak pronalasku "igle u plastu sijena".

Znanstvenici su pomoću teleskopa SkyMappera pregledali pet milijuna zvijezda i izabrali one najčistije i time najstarije primjerke. Selektirane primjerke dodatno su proučili dvama drugim teleskopima, Australskim teleskopom u Novom Južnom Walesu i Magellanovim teleskopom u Čileu, kako bi ustanovili od kojih su elemenata sastavljene.

Zatim su dokazali da su te zvijezde cijeli život provele usred Mliječnog puta, a ne prolazeći njime, što je dodatna naznaka da se radi o najstarijim zvijezdama u svemiru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter