Australija: Zbog nižih temperatura požari oslabjeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujući nešto nižim temperaturama nego prethodnih dana, požari koji haraju jugoistokom Australije u četvrtak su izgubili na silini, no gradonačelnik područja najzahvaćenijeg vatrenom stihijom zatražio je da vojska ostane u stanju pripravnosti.

Već više od tjedan dana protiv velikih požara koji su zahvatili jugoistočni dio zemlje bori se nekoliko tisuća ljudi, među kojima je i velik broj dobrovoljaca.

Dosad je u potpunosti uništeno oko 200 domova, osobito u području Modrih planina, oko stotinu kilometara zapadno od najvećega australskog grada Sydneya.

U požaru je život izgubio šezdesetogodišnjak koji je doživio srčani udar nastojeći obraniti vlastitu kuću, a sudbina pilota zrakoplova koji je gasio vatru i srušio se južno od Sydneya još je nepoznata.

Službeni izvori javljaju da je zbog nižih temperatura u četvrtak stanje nešto manje opasno nego ranije, no još uvijek je aktivno 66 požara, od kojih 24 još nisu stavljena pod kontrolu.

U požarima je dosad izgorjelo najmanje 120 tisuća hektara. Policija je privela nekolicinu osoba osumnjičenih za paljenje vatre i izazivanje požara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter