Australija: Tisuce evakuirane zbog poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplave na sjeveroistoku Australije odnijele su jedan život i primorale tisuce ljudi da napuste svoj dom pred nadiranjem vode, izvijestile su u nedjelju spasilacke ekipe.

Policija je naredila evakuaciju 3.800 stanovnika St. Georgea, u državi Queenslandu, prije nego jedinu još prohodnu cestu ne preplavi voda, što se ocekuje tijekom veceri.

Helikopteri pomažu u spašavanju stanovnika koji još nisu evakuirani, a savezna vlada je unajmila vojni Hercules C130 za prijevoz pacijenata iz mjesnih bolnica.

"Stanje je iznimno teško i pozivam stanovnike na suradnju", rekla je premijerka Queenslanda Anna Bligh.

Osam vojnih helikoptera nadlijece to podrucje kako bi pružili pomoc stradalima i opskrbili ih hranom, lijekovima i agregatima za struju.

U Romi, u Queenslandu, voda je ušla u dvjestotinjak kuca, a vodena bujica je odnijela jednu ženu u automobilu. Njezino je truplo pronadeno u nedjelju blizu mosta u tome gradu, dva dana nakon nestanka.

Poplave koje su pocetkom 2011. poharale Queensland i sjever Novog Južnog Walesa, podrucje veliko kao Francuska i Njemacka zajedno, odnijele su 35 života i pricinile su štetu od više milijarda dolara. Strucnjaci ove nevidene poplave pripisuju utjecaju klimatskog fenomena La Nine.


Podijeli: Facebook Twiter