Australija se prži na više od 40 stupnjeva Celzija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnji i sjeverni dijelovi Australije prže se već tjedan dana na više od 40 stupnjeva Celzija što pojačava jad stočara koji ubijaju stoku nakon rekordno tople 2013. koja je donijela sušu.

U velikim poljoprivrednim područjima kontinenta temperature su premašile 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu proteklog tjedna a 48 stupnjeva zabilježeno je u gradu Birdsvilleu u Queenslandu. Toplotni val kreće se prema istoku kontinenta i prate ga zdravstvena upozorenja u najvećim gradovima dok se vatrogasci bore s požarima. Najviše su stradali stočari u Queenslandu u kojem je 50 posto stočnog fonda zemlje. "Zalihe vode nestaju brzo a preostalu stočnu hranu uništavaju vrućine", kaže Charles Burke, uzgajivač goveda i direktor mesne industrije Agforce u Queenslandu. "Ova se suša pretvara u potpunu katastrofu".

Monsunske kiše koje su padale prošlog ljeta nisu ispunile očekivanja a na kontinentu je protekla 2013. zabilježena kao prosječno najtoplija od 1910. kada su počela mjerenja temeprature, objavio je australski meteorološki zavod. "Novi rekord prosječnih godišnjih temepratura u Australiji poseban je zbog toga što se nije dogodio u El Ninjo godini nego u normalnoj godini", kaže stručnjak za klimu David Karoly sa sveučilišta u Melbourneu.

Fenomen El Nino zagrijava površinu oceana i donosi toplo i suho vrijeme te često suše. Stočni fond Australije zbog suše će smanjiti na 25 milijuna grla, objavio je australski državni ured za poljoprivredu i stočartvo. Australija je treći najveći svjetski izvoznik govedine i njezin bi se izvoz mogao smanjiti jer će stočari nakon ubijanja stoke zbog suše morati obnoviti stočni fond te stoga smanjiti izvoz. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter