Australija odbija izručiti nacista Zentaija Mađarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australsko pravosuđe u srijedu je konačno odbilo zahtjev za izručenje Mađarskoj Karolyja Zentaija, australskog državljanina mađarskog podrijetla osumnjičena za ratne zločine u Budimpešti u vrijeme nacizma.

Karoly Zentai na popisu je Centra Simona Wiesenthala među "desetoricom najtraženijih nacističkih zločinaca".

Sumnja se da je zajedno s još dvojicom mađarskih vojnika mučio i ubio osamnaestogodišnjeg Židova Petera Balazsa u Budimpešti 8. studenog 1944. Zentai je tada služio u mađarskoj vojsci koja je bila saveznica nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu.

"Ne mogu doći k sebi", rekao je taj devedesetogodišnjak u razgovoru za televizijsku mrežu ABC u Perthu nakon objave odluke Visokog suda. "Bio sam pod stresom, osobito zadnjih dana, pa sad više ne znam ni što osjećam", kazao je.

Zentai, koji je u Australiju doselio 1950., ime Karoly zamijenio je engleskom inačicom Charles i danas je australski državljanin. Odbacuje sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. Tvrdi da je u to vrijeme već bio napustio Mađarsku i niječe da je ikada bio nacist.

Australska vlada je 2009. odobrila njegovo izručenje, ali je iduće godine ta odluka poništena prvostupanjskom presudom, a zatim i u žalbenom postupku 2011.

Zentai je bio uhićen 2005., a pušten je uz jamčevinu u prosincu 2009. Izrazio je izrazio spremnost da u Australiji odgovori na pitanja mađarskih istražitelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter