Australian Open: Wawrinka prvi finalist

Stanislas Wawrinka (Reuters)
Stanislas Wawrinka (Reuters)

Švicarac Stanislas Wawrinka prvi je finalist Australian Opena, dok će se za titulu u konkurenciji tenisačica boriti Kineskinja Li Na i Slovakinja Dominika Cibulkova. Wawrinka je u polufinalu u četiri seta pobijedio Čeha Tomaša Berdycha i izborio prvi finale Grand Slam turnira u karijeri. Možda to bude i švicarski finale, samo je jedna prepreka tome - Rafael Nadal. Prvi tenisač svijeta danas (9.30 sati) se sastaje s Rogerom Federerom u dvoboju tenisača s ukupno 30 Grand Slam naslova (Federer 17, Nadal 13). Španjolac vodi 22-10 u međusobnim susretima, 2-0 u Melbourneu, gdje do novog velikog naslova mora proći švicarskom stazom.

- Švicarski finale bio bi sjajan, igrao bih protiv najboljeg igrača svih vremena - kaže Stanislas Wawrinka, koji na presici nije skidao osmijeh s lica. - Nisam očekivao da ću igrati Grand Slam finale u karijeri. Dogodilo se i zbog toga sam jako sretan. Naradio sam se proteklih godina, želeći napredovati u igri, željan velikih utakmica na velikim turnirima. Prvi veliki finale, što mogu drugo biti nego sretan - kaže Wawrinka, kojem je Tomaš Berdych čestitao na mreži, kasnije i preko "Twittera".

- Lani je Wawrinka bio igrač koji je najviše napredovao. Otkad je počeo raditi s Magnusom Normanom podigao je svoj tenis na višu razinu, što se vidi i po rezultatima - rekao je Berdych.

Stanislas Wawrinka osvojio je Umag 2006. godine, sedam godina poslije svog trenera Šveđanina Magnusa Normana. Pored švicarskog finala, mogao bi to biti i švedski trenerski obračun budući da je Federer angažirao Stefana Edberga. No, najprije treba proći Nadala, u čemu u karijeri baš nije imao uspjeha. Kao ni Wawrinka s Nadalom (0-12) i Federerom (1-13). No, i od Đokovića je imao 14 poraza zaredom ,pa je prekinuo crnu seriju... S razlogom ima tetovažu na lijevoj podlaktici, misao Samuel Becketta: "Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better." Nije važno što nešto nikad nije uspjelo jer će i novi propust biti - bolji.

Li Na i Cibulkova za titulu

Li Na je u dva seta pobijedila 19-godišnju Kanađanku Eugenie Bouchard i izborila treći finale u Melbourneu, nadajući se da će to biti - treća sreća. Slovakinja Dominika Cibulkova nadigrala je Poljakinju Agnieszku Radwansku, petoj nositeljici prepustila je samo tri gema i ostvarila uspjeh karijere, postavši prva Slovakinja u finalu najvećih turnira.

- Mislim da je ovo treći finale, dakle blizu sam trofeja. Nastojat ću uživati, kaže 31-godišnja Li Na, koja je u trećem kolu spasila meč loptu Čehinji Safarovoj. No, sad nije bilo straha, dobila je 20 od prva 23 poena, povela 5:0 poslije samo 14 minuta igre. Malo komplikacija bilo je samo na startu drugoga seta.

- Valjda zato što sam pomislila da sam jednom nogom u finalu.

Poslije Marije Šarapove, 161 centimetar visoka Cibulkova zaustavila je i Agniesku Radwansku koja je samo dan ranije izbacila braniteljicu dvostruke krune Viktoriju Azarenka. No, za Cibulkovu nije bilo dovoljno svježine jer sijevalo je sa svih strana.

- Ovo je poput sna, rekla je Cibulkova, koja samo godinu ranije u finnalu Sydneyja nije uhvatila ni gem Radwanskoj...

Malo dobrih vijesti i za hrvatski tenis. Jana Fett, 17-godišnja Zagrepčanka, izborila je polufinale juniorskog turnira. (Z. HORVAT)


Podijeli: Facebook Twiter