Australian Open: Wawrinka izbacio Đokovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarski tenisač Stanislas Wawrinka plasirao se u polufinale Australian Opena nakon što je u četvrtfinalnom ogledu nakon velike borbe pobijedio branitelja naslova Srbina Novaka Đokovića 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7.

Wawrinka je tako prekinuo niz od 28 uzastopnih pobjeda srpskog tenisača. Meč je trajao četiri sata, a obilježili su ga brojni preokreti. Đoković je poveo 1:0 u setovima, Wawrinka je okrenuo rezultat osvojivši iduća dva seta, da bi četvrti ponovo otišao na stranu srpskog tenisača. U petom setu Đoković je oduzeo servis suparniku za vodstvo 2:1, no već u idućoj igri Švicarac se vratio u život izjednačivši na 2:2. Do rezultata 8:7 igrači su držali svoj početni udarac, a tada je Wawrinka stigao do prve meč lopte koju je odmah iskoristio. Đoković je na meč loptu dobro servirao, no potom je lagani volej izbacio u aut.


Bio je to njihov 18. međusobni susret i tek treća pobjeda švicarskog tenisača koji se osvetio Đokoviću za poraze u 'maratonskim' susretima prošle godine u Melbourneu i New Yorku.

Švicarca u polufinalu očekuje Tomaš Berdych koji je u četvrtfinalu pobijedio trećeg nositelja Španjolca Davida Ferrera 6:1, 6:4, 2:6, 6:4. Bit će to njihov čak 14. međusobni susret, a Wawrinka vodi s 8:5 u pobjedama.

U preostala dva četvrtfinalna ogleda sastaju se Španjolac Rafael Nadal i Bugar Grigor Dimitrov, te Britanac Andy Murray i Švicarac Roger Federer.

Berdych, Na i Bouchard u polufinalu
Češki tenisač Tomaš Berdych prvi je polufinalist Australian Opena nakon što je u četvrtfinalnom ogledu pobijedio trećeg nositelja Španjolca Davida Ferrera 6:1, 6:4, 2:6, 6:4.


Berdych je posljednje tri godine ispadao u četvrtfinalu prvog Grand Slam turnira sezone, no ovoga puta je uspio preskočiti ovu prepreku. Ulazak u polufinale njegov je najveći uspjeh na Australian Open, a za ulazak u finale borit će se protiv pobjednika Švicarca Stanislasa Wawrinke.

"Razmišljao sam o tome kako sam zadnje tri godine ispao u četvrtfinalu, no nisam želi da mi taj podatak remeti koncentraciju. Možda to rezultat ne otkriva, no bio je to iznimno težak i naporan meč. Ferrer je sjajan suparnik," kazao je češki tenisač nakon pete pobjede u 12 međusobnih ogleda.

Plasman u polufinale su izborile i Kanađanka Eugeniea Bouchard, te Kineskinja Li Na. Bouchard je u četvrtfinalnom ogledu pobijedila Srpkinju Anu Ivanović 5:7, 7:5, 6:2, dok je Li Na bila bolja od Talijanke Flavie Pennette 6:2, 6:2. Za ulazak u finale Bouchard i Na će igrati međusobno.

Ajla Tomljanović ispala u paru
Hrvatska tenisačica Ajla Tomljanović ostala je bez plasmana u polufinale Australian Opena u konkurenciji parova.

Tomljanović i Australka Jarmila Gajdosova izgubile su četvrtfinalni ogled od češko-slovenskog para Kvete Peschke i Katarine Srebotnik 5-7, 6-4, 4-6. (Hina/AFP/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter