Aung San Suu Kyi u SAD-u 16.rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnica burmanske oporbe i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi sljedeće će nedjelje otputovati u SAD, svoj prvi posjet toj zemlji nakon trideset godina, objavila je njezina stranka. Aung San Suu Kyi je u SAD pozvala američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom boravka u Mianmaru lani u prosincu.

Aung San Suu Kyi će u Washingtonu biti uručena Kongresna zlatna medalja, koja je uz Predsjedničku medalju slobode najviše civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama.

Kongres joj je odlučio dodijeliti to odličje 2008. kada je oporbena čelnica još bila u kućnom pritvoru, gdje je provela ukupno 15 godina i kada su izgledi za njezino oslobađanje bili vrlo slabi.

Suu Kyi od 1990. do ove godine nije smjela napustiti Mianmar. Budući da joj je ta zabrana ukinuta demilitarizacijom tamošnjeg režima, u svibnju je posjetila Tajland, a zatim i Oslo, London i Pariz.

Boravak čelnice burmanske oporbe i demokratske ikone u SAD-u moglo bi koincidirati s posjetom mianmarskog predsjednika Thein Seina, koji će doći na jesensko zasjedanje Opće skupštine UN-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter