Augustov hram pod skelama

Istraživanja na Augustovom hramu tek su počela (N. LAZAREVIĆ)
Istraživanja na Augustovom hramu tek su počela (N. LAZAREVIĆ)

Oko Augustovog hrama, jedne od najvećih pulskih znamenitosti, odnedavno su postavljene skele, a djelatnici Arheološkog muzeja Istre pripremaju istraživanje spomenika i sanaciju krova na hramu. Uskoro slijedi analiza stanja spomenika, s naglaskom na ispitivanje metala ugrađenog u hram.

- Već duže vrijeme imamo u planu pokušati shvatiti gdje se nalaze metalni elementi koji su ugrađeni u hram prilikom njegove obnove obavljene 1945. do 1949. godine nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. U Hrvatskoj nismo uspjeli pronaći stručnjake koji nam mogu u tome pomoći pa nam stiže pomoć iz Italije.

Koristit ćemo kombinaciju metalnog detektora i tzv. pacometra te pokušati definirati gdje se nalaze metalne poveznice, kaže voditeljica radova na Augustovom hramu Đeni Gobić Bravar iz AMI-ja.

Ističe da će se u potpunosti obnoviti krov hrama, koji je bio samo krpan pa je propuštao. Ugrađeni metalni elementi krivci su da sa spomenika znaju otpadati odlomljeni komadi kamena, a najviše je to primjetno pri vrhu, gdje su grede vidljive i izvana.

- Usput ćemo izbliza snimiti hram, mapirati njegove degradacije i izraditi tematske karte tih degradacija. Tu i tamo se u prošlosti odlomio komad kamena, a ponajviše je to izvana vidljivo na gredama. Kada smo posljednji put postavili skelu na hram obavili smo sondiranje kamena i vidjeli gdje puca. Tada smo "skinuli" sve potencijalno opasno fragmente, da ne bi pali na prolaznike. Svjesni smo da situacija na spomeniku nije bajna, stoga i idemo u ovo najnovije istraživanje, pojašnjava Gobić Bravar.

- Augustov hram je, što se ostalog tiče, u dobrom stanju. Na njemu su degradacije puno manje nego, recimo, na Areni ili Slavoluku Sergijevaca, zaključuje voditeljica istraživanja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter