Augustov hram na "remontu"

Augustov hram (A. KANCELAR)
Augustov hram (A. KANCELAR)

Pripreme za turističku sezonu su u punom jeku, od ugostiteljskih objekata do hotela, parkova, kampova, turističkih brodica do velikih radova na hotelu Palma, u kampu Stoja.

Arheološki muzej Istre, u suradnji s Gradom Pulom, krenuo je u obnovu barake na arheološkom nalazištu u Kandlerovoj, nasuprot Gradske knjižnice. Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo kazao nam je da je baraka bila u vrlo lošem stanju te se gotovo urušila.

Komšo je dodao da je na "remontu" i Augustov hram oko kojeg su ovih dana podignute skele. Veli da su trenutno u tijeku intervencije na grobnoj konstrukciji, farbanju unutarnjih greda, a sve u sklopu redovnog održavanja.

Istraživanje na brdu sv. Mihovila, u blizini budućeg studentskog kampusa, je okončano. Kako doznajemo od voditelja arheološkog istraživanja Željka Ujčića, pronađeno je ukupno 20 grobova koji su zapravo ostatak velikog groblja uz srednjovjekovni benediktinski samostan sv. Mihovila. Tu se, uz trobrodnu, nalazila i križna memorijalna crkvica sv. Klimenta, nalik na crkvicu sv. Formoze u kojoj su moguće sahranjivani istarski grofovi u 11. stoljeću. Pronađeni su grobovi na zapadnoj strani padini brda, i to dvije vrste grobova, odnosno u donjim slojevima su pronađeni grobovi s pokojnicima bez arhitektura te šest grobova u gornjem sloju sa škriljama i pokrovom. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter