Audioart: Ovacije Gordanu Tudoru

Gordan Tudor - suvereno i razigrano
Gordan Tudor - suvereno i razigrano

Razbijajući predrasude o improviziranoj i eksperimentalnoj glazbi kao nepristupačnom, nerazumljivom i samodostatnom muziciranju, Gordan Tudor, jedan od najboljih hrvatskih saksofonista, sinoć je ispraćen ovacijama publike u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, gdje se održala druga večer Audioarta, međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe.

U 45-minutnom nastupu za kojeg nije nedostajalo privlačnih melodičnih linija, uz kreativno korištenje efekata, matrica i videa, Tudor je suvereno, razigrano, ritmički besprijekorno, čas silovito, čas sofisticirano, izveo skladbe Jacoba Ter Veldhuisa "Garden of Love" i "Grab It". Potonjom je, uz sugestivan videofilm, završio koncert, a prethodile su joj skladbe Matthiasa Kranebittera "Ringelreigen - 18,4g CO2" te jedna Tudorova improvizacija. Ovaj 31-godišnji saksofonist i skladatelj, autor hvaljenog baleta "Vodoinstalater", uknjižio je niz međunarodnih i domaćih nagrada; kao solist je s orkestrima i vodećim svjetskim glazbenicima premijerno izveo tridesetak kompozicija hrvatskih i stranih autora.

Zatim je nastupila austrijska violinistica Mia Zabelka, čiji su solo album "M" pojedini kritičari definirali remek-djelom eksperimentalne glazbe. Proizvodeći na električnoj violini melodijske linije i efekte, na čije bi ritmičke odjeke zatim nadograđivala nove melodijske i eksperimentalne tvorbe, svoj je polusatni nastup otvorila ugodnim, suptilnim introm, a zaključila ga furioznom zvučnom i videoslikom. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Pula zvuči dosta tužno

Prijavljeni posjetitelji mogli su doživjeti jedinstvenu luminoakustičnu 15-minutnu vožnju pulskim ulicama. Projekt audio mappinga Pule pod nazivom Route 666 (Gagić/Gladović) podrazumijevao je vožnju kombijem na čijem je krovu šest solarnih panela spojeno s audiosistemom vozila. Ovisno o intenzitetu i gustoći uličnog svjetla mogle su se slušati različite zvučne varijacije. Na dionici od rive, Arene, rotora u Šijani i povratka preko Koparske ulica, Pula je, uz povremene živahnije, vedrije tonove u blizini Osnovne škole Šijana, zvučala prilično tužno.


Podijeli: Facebook Twiter