Audioart 02 koketira sa slikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Makina predstavili su se umjetnici s audio i audiovizualnim instalacijama i tako otvorili drugu sezonu medunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart 02, koji ove godine ozbiljno koketira s vizualnim umjetnostima.

Gurtjo Ningmor predstavio se audioinstalacijom "Tišine izmedu valova", dok je Michele Sambin, umjetnik iz Padove, pokazao audiovizualnu instalaciju "Looking for listening".

Gurtjo Ningmor pseudonim je Davora Sanvincentija, multimedijalnog umjetnika koji se intenzivno bavi podrucjem audiovizualnog i antropologijom vizualne kulture. Njegova kompozicija "Tišine izmedu valova" nastala je od isjecaka tihih dionica i mikrozvukova iz filma Jean-Luca Godarda "Scenario du film Passion" iz 1982. godine koje su zatim obradene i skladane u novu zvukovnu cjelinu.

Michele Sambin smatra se pionirom talijanskog videoarta, elektronske glazbe i glazbene improvizacije u odnosu spram "slike", a u galeriji Makina predstavio je videoinstalaciju iz 1977. godine "Looking for listening" koja se sastoji od tri monitora na kojima je slika simultana produkciji zvuka, pa se tako briše granica izmedu vizualnog i glazbenog izraza.

Glavni se program odvijao u galeriji Cvajner. Sambin je ondje izveo i audioperformans "Ho 60 anni...oggi Pula performance", a poljski su se umjetnici Marek Choloniewski i Lukasz Szalankiewicz predstavili performansom Kizzy Dinetics - kombinacijom razlicitih forma umjetnosti suvremenog zvuka ukljucujuci live electronics, interakciju i video, s kojim su nastupali diljem Južne Amerike.

U programu Audioarta 02 sutra ce se, s pocetkom u 18 sati, u galeriji Cvajner održati Audioarticulation - razgovori o procesu stvaranja suvremene elektronske glazbe, nakon cega ce u 21 sat uslijediti Solo Electronics kompozitora Georgea Cremaschija, a u 22 sata nastupa Josef Klammer s bubnjevima od elasticne kože i performansom "Drumming is an elastic term".

Festival završava u subotu u 20 sati, takoder u galeriji Cvajner, performansom "b kao znak za snizilicu" plesacice Petre Hrašcanec i skladatelja Nenada Sinkauza. (A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter