AUDIO: Urlao na kapetana da se vrati pomoci putnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obalna straža uzalud je pozivala kapetana nasukanog talijanskog kruzera da se vrati na brod i koordinira operaciju spašavanja putnika, što je on odbijao, otkriva snimka koju je u utorak na svojoj stranici postavio talijanski dnevnik, no ciju autenticnost dužnosnik obalne straže nije mogao potvrditi.

Kapetan Francesco Schettino u zatvoru je pod optužbom za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i napuštanje broda.

Audiosnimka koju je dnevnik Corriere della Sera postavio na svojoj internetskoj stranici otkriva metež i pomutnju u minutama pošto je Costa Concordia u petak nocu udarila o stijenu kod toskanske obale pri cemu je jedanaest osoba poginulo, a 29 se vodi nestalima.

Snimka je ometana bukom bipova, radijskih šumova, vike i pomutnje no cuje se kako Gregorio De Falco, zapovjednik lucke kapetanije Livorna, nareduje kapetanu da se vrati na brod te izdaje tocne upute: "Reci mi ima li djece, žena i drugih koji trebaju pomoc. Reci mi koliki je broj svake od tih kategorija. Je li to jasno?".



Zatim slijedi oštrije upozorenje "Slušaj Schettino, možda si spasio sebe iz mora, ali ja cu se pobrinuti da ti bude gadno. Platit ceš za ovo (slijedi psovka) i vrati se na brod", a zatim kapetanovo "Molim..." na što je slijedio iznerviran odgovor zapovjednika straže "Nikakvo molim, vrati se na brod!".

Kapetanovo objašnjenje da "ovdje koordinira spašavanje" razbjesnilo je zapovjednika obalne straže koji se pita "Što ti tu koordiniraš. Vrati se na brod. Koordiniraj s broda. Odbijaš li?" te upozorenje "To je naredba. Ništa drugo ne dolazi u obzir. Napustio si brod, sada ja izdajem naredbe. Vrati se na brod" i "Nazovi me odmah kad stigneš na brod".

De Falco zatim pita Schettina: "Zar bi ti možda išao kuci? Noc je pa bi ti doma? Penji se na brod. Odmah!".

Prema luckoj kapetaniji, kapetan koji je izbjegao pola sata iza ponoci nije se uopce vratio na brod da bi koordinirao spašavanje koja je, prema rijecima vatrogasaca, trajalo do šest sati ujutro, dodaje agencija AFP.


Podijeli: Facebook Twiter