Audi RS 7 sportback: Brutalni olimpijac

Audi RS7 sportback
Audi RS7 sportback

Audi je proširio ponudu svojih rasnih sportaša modelom RS 7 sportback koji je prošlog tjedna premijerno predstavljen u SAD-u. Veliki coupe model s pet vrata pokretan je 4.0 TFSI motorom koji predstavlja prijenos Audijeve downsizing strategije u visoku klasu modela.

Ovaj twin-turbo V8 motor ima zapreminu od 3.993 cm3 i razvija izuzetnu snagu od 560 KS dostupnu između 5.700 i 6.700 okr/min. Stalan okretni moment od 700 Nm dostupan je između 1.750 i 5.500 okretaja u minuti. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3,9 sekundi, a na zahtjev kupca može se deaktivirati limitator brzine kako bi postigao maksimalnu brzinu od 305 km/h. Unatoč ovim superiornim značajkama, audi RS 7 sportback u prosjeku troši samo 9,8 litara goriva na 100 km.

Najinovativnija tehnologija za povećanje efikasnosti, koja se ugrađuje u novi audi RS 7 sportback je sustav isključivanja cilindara po potrebi. Pri niskim i srednjim opterećenjima, ovaj sustav deaktivira cilindre 2, 3, 5 i 8, zatvaranjem njihovih ventila preko elektromehaničkih aktivatora. Tada ovaj 4.0 TFSI radi kao četverocilindrični motor sve dok vozač snažnije ne ubrza. Cijeli proces isključivanja/uključivanja rada cilindara traje samo nekoliko stotinki sekunde i događa se tako uglađeno i brzo, da to vozač praktički ne može ni osjetiti ni čuti.

Standardni osmerostupanjski tiptronic mjenjač specijalno je podešen prema sportskom karakteru modela audi RS 7 sportback.

Audi RS 7 sportback je serijski opremljen s quattro stalnim pogonom na sve kotače, zbog njegovih jasnih prednosti u smislu držanja ceste i sigurnosti vožnje u odnosu na konkurente s pogonom na dva kotača. U srcu ovog quattro sustava nalazi se središnji diferencijal s visokom razinom blokiranja i odvojenim hladnjakom ulja radi bolje regulacije njegove temperature. On prema potrebi raspodjeljuje snagu u širokom rasponu između prednje i stražnje osovine. U standardnoj konfiguraciji 60 posto snage se prebacuje na stražnju, a 40 posto na prednju osovinu.

 Audi RS 7 sportback serijski je opremljen s poliranim, 20-inčnim kovanim lakometalnim naplatcima sa sedam dvostrukih krakova. Sportski coupe s petora vrata također se može opcijski opremiti 21-inčnim lijevanim naplatcima s tri vrste dizajna. Iza velikih kotača nalaze se snažne kočnice. Četiri samoventilirajuća diska imaju valovitu dizajn oboda u svrhu uštede mase, te mjere čak 390 milimetara sprijeda. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter