Audi A4 - olimpijac u novom ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Audijev A4 koji je javnosti bio predstavljen prije nešto više od pet godina stekao je sve uvjete da se prilagodi vremenu. Promjene u odnosu na prethodnu generaciju i nisu pretjerane. Ipak, više je no jasno kako je maska drugacijeg izraza. Golema rešetka hladnjaka je smanjena, a pravokutni oblik svjetala prešao je u znatno razvedeniji oblik, pomalo nalik na suzu. Ako smo za generaciju prije mogli ustvrditi da je agresivna, od iduce godine A4 cemo doživljavati - pitomijim.

Promjene, nešto manje izražene, pratimo i straga, a i unutrašnjost je dobila još jedan zanimljivi iskorak prema luksuzu. Oprema, narocito kad govorimo o sigurnosti je besprijekorna vec od najniže razine. U skladu s vremenom razvijen je i sustav "Audi connect" što bežicnim putem omogucava povezivanje s internetom i ostalim mrežnim instalacijama.

Obilje je i motora u ponudi s A4. Benzinci su 1,8, 2 i 3-litreni dok kod dizelaša pronalazimo samo dvije zapremine: 2 i 3 litre, Raspon snage je impresivan.

Benzinci tako startaju s motorom 120 KS, slijedi 170, 180, 211, 272 pa sve do 333 KS. I kod dizelaša ce svi doci na svoje. Najmanja snaga je 120 Ks, idu 143, 177, 204 te na kraju 245 "konja". Tehnologija što prati ove motore takoder ide u sam svjetski vrh.



Potrošnja je svedena na minimum minimuma, a najviše oduševljava nevjerojatni podatak da 333 KS snažni benzinac, namijenjen ultimativnom S4 modelu, u prosjeku na 100 kilometara troši samo - 8 litara! Najmanji dizelaš u prosjeku troši 4,5 litara, a emisija CO2 mu je 118 g/km.

Dimenzije nove "cetvorke" su d/š/v 4701/1826/1427 mm, a meduosovinski razmak je 2808 mm. Prostrano, uistinu, to nam potvrduje i 480 litara volumena prtljažnika.

Paralelno s novim izdanjem klasicnog, sedanskog izdanja A4 na red dolazi i novi karavan, dakle avant kao i allroad model, verzija koja ce vjerojatno izmamiti i najviše uzdaha. Izgledom tek na koracic od najmanjeg Audijevog SUV-a Q5, svemoguc na teškim terenima, a opet u najvecoj mjeri prestižan te luksuzan.

Dolazak nove generacije Audija A4 na hrvatsko tržište ocekuje se vrlo brzo, pocetkom iduce godine, a iskustvo nam govori da se o njemu može poceti maštati ima li se najmanje 250 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter