Atraktivni katamarani već privlače pozornost Porečana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Privode se kraju pripreme za jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour, koje se od četvrtka do nedjelje prvi put održava u Poreču, a u sklopu Croatia Match Cupa. Jedini hrvatski tim među deset posada predvodit će zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić. U porečku Peškeru, gdje će se odvijati ova jedriličarska manifestacija uz puno popratnih zabavnih zbivanja, već su stigli atraktivni katamarani M32 koji svojom ljepotom i veličinom plijene pozornost prolaznika. A dopremljeni su iz švedskog Göteborga, gdje je održana prethodna regata World Match Racing Toura. Katamarana ima šest, a svaki je vrijedan oko 300 tisuća eura.

Zlatni olimpijci i jedriličarke

Naš Croatia Match Racing Team uz Fantelu i Marenića čine Patrik Damijan iz Poreča, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela, koji se nadaju da će ih brojna domaća publika bodriti i pratiti na Peškeri od četvrtka do nedjelje, kada će se održati finalni okršaj natjecatelja. I dok će Fantela predvoditi hrvatsku ekipu, ostalih devet posada dolaze iz Francuske, Švedske, Danske, Nizozemske, SAD-a, Novog Zelanda i Poljske. Fantela i Marenić na Peškeri neće biti jedini zlatni olimpijci, jer dolazi i osvajač zlatne medalje s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine u klasi 49er, Danac Jonas Warrer. Zanimljivo je i da će dvije posade na ovoj atraktivnoj utrci u Poreču potpuno činiti jedriličarke.

Osim što je Fanteli i Mareniću ovo prvi put da nastupaju na WMRT regati i prvi put da se natječu na katamaranu M32, našem najpoznatijem sportskom dvojcu ovo je i premijerni nastup u ovako višečlanoj posadi. Fantela će biti skiper, a Marenić trimer glavnog jedra i gennakera (prednjeg jedra pri jedrenju niz vjetar). Kako smo nadalje doznali od organizatora Vedrana Sušića i Patrika Damijana koji je kao natjecatelj u dvojakoj ulozi, u četvrtak će se od 10 do 17 sati odvijati službeni trening, nakon čega će uslijediti službeno otvaranje manifestacije i predstavljanje svih posada, a zatim zabavni program.

Porečan Damijan poziva sugrađane da dođu u što većem broju. Hrvatska posada se nada pobjedi, unatoč jakoj i iskusnoj konkurenciji, čime bi osigurali novac za sudjelovanje na regatama tijekom iduće godine koje se također odvijaju po cijelom svijetu.

Nagrada od milijun dolara!

Ove godine regate World Match Racing Toura odvijaju se u vrlo poznatim destinacijama, kao što su Perth, Long Beach i Miami Beach, na tri kontinenta. Dvadeset će najboljih posada u švedskom Marstrandu jedriti u finalu, a najbolja će od njih osvojiti nagradu od milijun dolara. Upravo se taj iznos svake godine dodjeljuje pobjednicima. "Nakon Poreča natjecatelji idu dalje. Prva dva, pobjednik i drugoplasirani iz Poreča idu direktno na natjecanje koje se u rujnu održava u Chicagu. Američka posada će upravo kod nas pokušati ostvariti što bolje rezultate da bi se kvalificirala za utrku u svojoj zemlji", istaknuo je Sušić.

Koncerti: Joksimović, Neki novi klinci, Zabranjeno pušenje…

U zabavnom programu zvijezda prve večeri bit će pjevač Željko Joksimović. U petak navečer, nakon cjelodnevnog natjecanja katamarana na moru, koncert će održati Neki novi klinci - Balašević tribute band. U subotu na istoj pozornici na Peškeri nastupa grupa Zabranjeno pušenje, a u nedjelju, nakon proglašenja pobjednika u 18 sati, Poreč će na noge dići Simon & Rovinj Music Lab. Naplaćuje se jedino koncert Željka Joksimovića, dok je ulaz na sve ostale koncerte besplatan.

Cijela će Peškera četiri dana biti prepuna sadržaja za sve uzraste. Navijači će se cijeloga dana, dok traju utrke, moći okrijepiti originalnim street food delicijama inspiriranim gastro posebnostima četiriju domaćih regija (Istre, Dalmacije, kontinentalne Hrvatske i Slavonije) te vinima najboljih vinara. Najmlađima su na raspolaganju besplatne aktivnosti osmišljene samo za njih. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter