Atraktivne viteške borbe i noćna opsada Kaštela

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Svi oni koji su propustili otvaranje u petak, imali su priliku danas ponovno uživati u bajkovitoj srednjovjekovnoj priči koja se odvijala na ulicama pitoreskne Savičente. Tako je i drugi dan šestog po redu srednjovjekovnog festivala "Medieval" privukao brojne domaće i strane goste, osobito one s malom djecom koji su se doista mogli osjećati kao da se nalaze u dalekoj prošlosti u kojoj caruju vitezovi i lijepe djeve.

U subotu je sve započelo otvaranjem viteških tabora i svečanim defileom kroz mjesto, kada su se pod "punom" viteškom opremom, naoružani mačevima, sabljama predstavili atraktivni vitezovi, bajraktari, prekrasne srednjovjekovne dame, plemići, streličari, kmetovi i pokoja "osuđena "vještica.

Borbene vještine pred Grimanima

Nakon mimohoda, povorka se uputila prema zidinama Kaštela gdje su ih dočekali domaćini gospoda Grimani, a pred kojima su vitezovi časno i vješto prokazali svoje borbene vještine. Nedugo zatim krenuo je streličarski program, a potom je grof podno zidina Kaštela birao najboljeg plaćenika. Zapamćeno je ostalo i predstavljanje članova talijanske udruge Gruppo Musici&Sbandieratori kao i primamljiv srednjovjekovni ples kojeg su izveli pripadnici reda Srebrnog zmaja.

Jedan od vrhunaca večeri kojeg su ponajviše svi očekivali, bio je vatreni program s topovima i puškama, a nastupili su Družba Vitezova Zlatnog kaleža, Tahyevi Puškari  i Vitezovi Zelingradski, a održana je demonstracija autentičnih viteških dvoboja, dok su spektakularni vatreni program izveli članovi slovačke udruge Ursus.

Finale večeri bila je noćna bitka i opsada Kaštela pomoću katapulta, trebucheta, vatrenih kugli, vatrenih strijela i topova u kojoj su sudjelovale sve udruge. Specifičnost ovogodišnjeg festivala jest što je ove sezone privukao najviše kostimiranih sudionika, pa je ove godine u Savičentu stiglo više od 250 članova raznih udruga koji su uz prekrasne i autentične kostime oduševljavali prolaznike.

Revitalizacija kaštela, trga i Žlinje

Budući da je feštu u petak pokvario pljusak, romantična završnica večeri, puštanje lampiona, bila je prebačena za danas. Tako su u "akciji" nebo puno želja" paljenjem i puštanjem lampiona mogli sudjelovati posjetitelji, koji su se uz to mogli okrijepiti raznim lovačkim specijalitetima koji su se spremali u srednjovjekovnoj kuhinji u Kaštelu.

Za srednjovjekovnu zabavu koja se nastavila do dugo u noć bio je zadužen slovenski bend Noreia. Kakav značaj ovaj festival ima za cijelu Savičentu, porazgovarali smo s načelnikom Općine Daliborom Macanom. On je podsjetio da je ideja bila ponuditi jedinstveni događaj kojeg će svi koji dođu pamtiti, a glavni je cilj bila revitalizacija kaštela, trga i Žlinje na jedan vizualan način koji će biti prepoznatljiv ne samo domaćim gostima, već i stranim, kojih je, tvrdi Macan, svake godine sve više.

- Bilježimo trend porasta smještajnih kapaciteta te smo našim iznajmljivačima željeli pružiti ruku kako bi boravak njihovih i naših gostiju bio što zanimljiviji i kvalitetniji. Upravo to smo uspjeli kroz ovu jedinstvenu i prepoznatljivu manifestaciju u Istri. Sve veći broj posjetitelja, ali i udruga koje dolaze, samo potvrđuje da smo u tome i uspjeli i siguran sam da smo doprinijeli boljoj i kvalitetnijoj turističkoj ponudi, kako Istarske županije tako i turističkom proizvodu Republike Hrvatske, kaže Macan.

Po njegovim riječima, ove bi godine trebali preći rekordnih 100 tisuća noćenja na području Savičente, što potvrđuje da je sezona i više nego dobra. Pojačan je i investicijski ciklus te ove godine na području Savičente smještaj za goste nudi 30-tak objekata za iznajmljivanje više nego lani, čime se kontinuirano povećavaju smještajni kapaciteti ovog prekrasnog istarskog mjesta. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter