Atraktivne manifestacije poput Poreč Open Aira dižu vrijednost destinacije

Bal princeza na Svetom Nikoli privukao najmlađe (Manuel PALJUH)
Bal princeza na Svetom Nikoli privukao najmlađe (Manuel PALJUH)

Porečka tvrtka Valamar Riviera napravila je ovog ljeta iznimno značajne iskorake kad je u pitanju dinamika događanja na pojedinoj destinaciji. Iako svoje objekte ima na nizu jadranskih destinacija, fokus djelovanja bio je Poreč. Valamar je bio glavni sponzor i partner Open Air festivala čiji je najvažniji cilj bilo stvaranje atraktivnog doživljajnog turizma, odnosno na taj način - podizanje konkurentnosti destinacije. Poreč Open Air festival je svakodnevnim programom na ulice toj bisera zapadne Istre i čitavog Jadrana, doveo brojne glazbenike, akrobate, plesače, likove iz crtića i brojne druge izvođače koji su popularnoj turističkoj destinaciji udahnuli novi život i brojnim sadržajima učinili je još atraktivnijom. Poreč se dokazao kao izvrstan domaćin te od ove godine s punim pravom zauzima visoko mjesto na ljestvici najzabavnijih i najsadržajnijih gradova na Jadranu.
 
Publika, bilo da se radilo o brojnim turistima ili lokalnom stanovništvu iznimno velikim odazivom pozdravila je ova događanja. Posebno su zadovoljni brojni ugostitelji u čijim se objektima održavao Music Nights glazbeni program u sklopu kojeg se uz omiljeno piće uživalo u različitim glazbenim žanrovima - od jazza preko r"n"b-a i akustične do elektronske glazbe. Posebno velik interes bio je za fantastične predstave na otoku Sveti Nikola - Istra Inspirit i Bal princeza. Na tim je događanjima znalo biti i do 500 predbilježbi pa su oba bila rasprodana i do nekoliko tjedana unaprijed. 
 
Tijekom obilaska otoka, publika je pratila svijet mitova i legendi Istre, kao i čarobni svijet Julesa Vernea i njegove mašte, romantičnu ljubavnu priču grofa Polesinija i njegove supruge Isabelle kao i zgode i nezgode slavnog kapetana Morgana i njegove družine. Upravo je kvaliteta i atraktivnost ovog programa mnoge navela da predstavu pogledaju i drugi put. Za Bal princeza također se tražilo mjesto više jer se Porečom proširila vijest kako su djeca oduševljena atraktivnim 
interaktivnim showom s brojnim likovima iz crtića, zabavno-edukativnim aktivnostima i brojnim slasticama i osvježenjima. 
 
Slično je bilo i s kino predstavama na otvorenom, Open Air Cinema. Ležaljke za uživanje u gledanju bile su svakodnevno zauzete pa su ljubitelji filma sjedili gdje god su uspjeli pronaći mjesto. Za kino na otvorenom redovito je bio veliki interes zbog čega su se sredinom kolovoza održavale i dvije filmske projekcije u jednome danu. Redovito je mjesto večernjeg okupljanja brojne publike uz najbolje svirke bila porečka riva s ljetnom pozornicom, središnje mjesto svih događanja gdje je prvi koncert bio onaj Hladnog piva, a zadnji Tonyja Cetinskog. Ljetna je pozornica u sklopu Electric Laser Nights programa ugostila Lasermana i njegov nezaboravan show. Uz Lasermana, goste je zabavljao i laserski labirint i plesačice kultnog Cirque du Soleil cirkusa. 
 
Tim je povodom šetnica Lungomare bila posebno osvijetljena svjetlosnim projekcijama, zahvaljujući kojima je često završavala na fotografijama turista. Iznimno pozitivna reakcija gostiju pokazala je kako je vrijeme da ovakva događanja koja turistima stvaraju pozitivne osjećaje i želju za povratkom na destinaciju 
postaju dio sustava privlačenja gostiju i u ostalim ljetovalištima. O impresijama i konkretnim saznanjima koja će utjecati na oblikovanje planova za iduću godinu razgovarali smo s Davorom Brenko, potpredsjednikom za prodaju i marketing Valamar Rivijere.
 
- Kakve su reakcije gostiju na ljetošnja porečka događanja?
 
Kao idejni začetnik i glavni sponzor partner Poreč Open Air festivala iznimno smo zadovoljni odazivom i pozitivnim reakcijama lokalnog stanovništva i brojnih turista, kao i brojnih ugostitelja koji su se priključili programu festivala. Zbog jako velikog interesa za pojedinim sadržajima festivala, morali smo uvesti obvezne 
rezervacije, a bogat sadržaj Poreč Open Air festivala brojna je publika pratila do zadnjeg dana festivala. Ovako sveobuhvatan i kompleksan program festivala bez podrške lokalne zajednice, pomoći Grada i Turističke zajednice Poreča ne bi bio moguć, a njihove reakcije također su izuzetno pozitivne.
 
- Koliko ih je turista konzumiralo, je li među posjetiteljima?bio značajniji broj domicilnog stanovništva?
 
- Program Poreč Open Aira podjednako su pratili građani i posjetitelji Poreča kao i naši brojni gosti. Procjenjujemo da je raznovrsni program Poreč Open Air festivala, u sklopu kojeg smo održali više od 250 događanja, pratilo više od 50 tisuća posjetitelja od čega je više od 20 tisuća posjetitelja činilo domaće stanovništvo. Posebice velik odaziv domicilnog stanovništva bio je na edukativnim-zabavnim programima Istra Inspirit i Balu princeza i ovi su programi tjednima bili unaprijed 
rezervirani. Svi su gosti imali priliku uživati u brojnim glazbenim programima koji su se odvijali u 11 ugostiteljskih objekata koji su se pridružili festivalu kao i na ljetnoj pozornici na rivi. 
 
Najvažniji ciljevi destinacijskog menadžmenta su mijenjanje imidža destinacije te produljenje sezone. Koliko se u tome uspjelo na Valamarovim destinacijama?
 
- U Valamar Rivijeri podupiremo mnogobrojne kulturne, gastronomske, edukativne, sportske i zabavne manifestacije, projekte i inicijative koje unapređuju atraktivnost i konkurentnost destinacije, obogaćuju ukupnu turističku ponudu i doprinose produljenju turističke sezone. U partnerstvima s organizatorima raznih manifestacija, kao i samostalno, organiziramo i podržavamo mnoga uspješna događanja poput Poreč Beach Major turnira u odbojci na pijesku, Club MTV Europe Summerblast glazbenog festivala u Poreču sa svjetski poznatim izvođačima, turnira u lovu na veliku ribu u Poreču s popratnim Tunalicious street food 
festivalom, Valamar Trail trke u Rapcu, biciklističkih utrka Valamar Terra Magica u Rapcu i 4 Islands na Krku, Wine Nights vinsko-gastronomske i zabavne manifestacije u Poreču, već spomenutog Poreč Open Air festivala, kao i mnoga druga. 
 
- Valamar Riviera u Istri, na Kvarneru te dubrovačkom primorju raspolaže s pedesetak objekata. Je li bogato porečko?ljeto ispunjeno?zanimljivim događanjima na području kulture i zabave smjer kojim će se krenuti i na ostale vaše destinacije? 
 
- U Valamar Rivijeri smo fokusirani na kvalitetan odgovor na trendove u turizmu. Razvoj destinacija kroz atraktivne manifestacije svakako je jedan od tih odgovora. Svaka je destinacija specifična, ima svoje individualne prednosti zbog čega o svakoj našoj destinaciji pojedinačno promišljamo i radimo na osmišljavanju optimalnih alata, pa tako i manifestacija ključnih za njihov razvoj. (Edi PRODAN)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter