Atraktivna imena na 8. Weekend media festivalu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Najavljen kao najuzbudljiviji vikend u godini - Weekend media festival počinje večeras i sve do nedjelje 27. rujna, odvijat će se u prostorima bivše rovinjske Tvornice duhana. Gosti Weekenda, prema najavama organizatora, i ove će godine biti atraktivna imena - počevši od članova slovenske kultne grupe Laibach, Colina Jacksona, bivšeg svjetskog rekordera na 110 metara s preponama, a danas globalnog direktora humanitarne udruge Wings for Life, preko glumaca Branka Đurića i Renea Bitorajca, koji će predstaviti svoj novo kazalište u Zagrebu sve do Jonathana Hirshona, poznatijeg kao "PR guru iz Silikonske doline". No, nesumnjivo ipak će najjače ime ovogodišnjeg festivala biti Anthony le Roux, generalni direktor Ubera za Istočnu Europu, najbrže rastuće startup kompanije na svijetu. Uz sve njih, na Weekend media festivalu naći će se i četiri tisuće sudionika, oko 550 novinara, 350 studenta i  još 120 utjecajnih govornika iz čitavog svijeta.

Novi trendovi

Inače, ključne festivalske teme su trendovi koji su i u svijetu novost, a u regiji jedva poznati, dok su glavni govornici ljudi koji osvajaju sasvim nova područja poslovanja i nerijetko vode bitke protiv snažnih sila državne regulacije i monopola. Upravo, među njima je i ranije spomenuti  Anthony le Roux.

- Uber je sjajan primjer kako nove tehnologije drastično mijenjaju tradicionalne modele poslovanja, a slične se pouke mogu izvesti i iz promjena u svijetu oglašavanja. Native advertising je kod nas donekle poznat kao pojam, ali malo je stvarnih iskustava o učinkovitosti takvog komuniciranja. Programmatic je, s druge strane, sasvim novi način zakupa medija, a mogao bi vrlo brzo postati dominantan, pa vjerujemo da će ta tema privući veliki interes, izjavio je  direktor programa Nikola Vrdoljak.

Gaming i turizam

Također, Weekend media donosi i druge zanimljive sudionike- Briana Morrisseya, glavnog urednika Digidaya, Anu Anđelić i Piera Polija iz agencije Havas, te bankarskog konzultanta i digitalnog stručnjaka Mark Deka. Za mnoge glazbena poslastica su i Laibachovci, slovenski band koji se nedavno vratio s turneje po Sjevernoj Koreji. Na pitanje "Zašto nema više poduzetnika među umjetnicima'", odgovor će pokušati dati Đurić i Bitorajac "pojačani" Draganom Bjelogrlićem i Branimirom Brkljačom.

Turizam u turističkom Rovinju neće biti podmetnut pod tepih. Dapače, jedna od zanimljivijih tema odvijat će se kroz panel o tome "Kakav Mediteran (ne) bi trebao biti?", dok će Elizabeth Lane Lawely pojasniti kako sve popularniji gaming može doprinijeti turizmu i kako ga koristiti u reklamnoj industriji. Na žalost, na Festivalu se neće moći zaobići ni tema načina praćenja predstojećih parlamentarnih izbora a bit će i rasprave  i o novinarima, upotrebi društvenih mreža te diskusija na temu trebaju li novinari danas još uvijek medije?

Hip-hop i ska-punk

Ovogodišnji je osmi po redu Weekend medija festival posvećen  hip-hopu i ska-punku. U petak igru vode Kandžija i Gole žene, a večer kasnije nastupa Miki Solus i Kawasaki 3P. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter