Atraktivan program i kompetentna znanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu otvaranja novog sveucilišnog preddiplomskog studija Informatika na pulskom Odjelu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirkovic" održana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali njegovi pokretaci: procelnik OET-a Valter Boljuncic, voditelj katedre za matematiku, statistiku i informatiku Giorgio Sinkovic te Jusuf Šehanovic i Vanja Bevanda.

Kako je istaknuto, dopusnicu za izvodenje novog preddiplomskog studija informatike Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je 4. kolovoza, u nezgodnom trenutku, buduci da su u tijeku rujanski upisi te je vecina studenata vec odabrala studij.

- No bez obzira na sve, krecemo u izvodenje tog studija. Tri godine smo cekali dopusnicu i bila bi šteta cekati još jednu godinu, rekao je Šehanovic i naglasio da je velika stvar što je OET pokrenuo školovanje informaticara. Napomenuo je da je program vrlo atraktivan te da ce studenti koji budu upisali ovaj studij dobiti kompetentna znanja.

Namjera je da se razvije u samostalni odjel, a uskoro ce se tražiti dopusnica za izvodenje diplomskog studija. Zasad studij traje tri godine, a organiziranje nastave planirano je u poslijepodnevnim satima kako bi se mogli ukljuciti studenti uz rad i predavaci iz gospodarstva. Dio nastave ce se organizirati putem e-ucenja, a nakon završenog studija stjece se titula prvostupnika informaticke struke.

O razlozima pokretanja studija informatike govorio je Sinkovic. Naglaso je da potreba za informatickim strucnjacima itekako postoji, i to na nacionalnoj i županijskoj razini. Kaže da su Istarska županija, odnosno Pula pioniri informatike koji su to i ostali. Potkrijepio je to cinjenicom da u zadnjih 20 godina nije bilo Olimpijskih igara bez Puljana koji su radili na informatizaciji.

Upisi traju do 17. rujna i raspoloživo je ukupno 75 mjesta, 30 za redovite studente, pet za strane državljane i 40 za izvanredne studije, rekla je Bevanda. Dodala je da studenti po završetku mogu upisati diplomski studij poslovne informatike pri OET-u, kao i ostale srodne studije u zemlji i inozemstvu. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter