Atrakcije za turiste neobicnog ukusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari kontinent prepun je atrakcija koje posjetitelje privlace svojim neobicnostima. Zaboravljeni spomenici komunistickih diktatora, stare kanalizacije ili ukrasi napravljeni od ljudskih kostiju samo su neke od bizarnosti zbog kojih se isplati promijeniti plan puta i odmor uciniti zanimljivijim.



Pariška kanalizacija

Jednom kada vam dosade Louvre i Eiffelov toranj spustite se u stari pariški kanalizacijski sustav, u dio koji je otvoren za posjetitelje i ureden kao turisticka atrakcija. Ovdje iz prve ruke možete nauciti kako kanalizacija radi, ali i kako se grad poput Pariza u davna vremena opskrbljivao vodom i rješavao svojih fekalija nakon što im je dosadilo da one teku ulicama.



NLO most

Novi most koji je preko Dunava u slovackoj prijestolnici Bratislavi izgraden pocetkom sedamdesetih zanimljiv je mnogim turistima zbog futuristickog izgleda nosivog tornja. Na vrhu je, naime, izgradena platforma koja izgleda kao da je na most sletio NLO. Svi koji žele provjeriti jesu li unutra stvarno mali zeleni mogu nesmetano uci jer je u kružnoj platformi ureden restoran iz kojega se pruža prekrasan pogled na grad i rijeku.

Ceška kosturnica

U mjestu Kutna Hora, sedamdesetak kilometara od Praga, nalazi se vjerojatno najpotresnija kapela u Europi. Njena je unutrašnjost ukrašena tisucama kostiju mrtvih redovnika, ali i obicnih smrtnika cija su tijela pohranjena u crkvenu kosturnicu. Procjenjuje se da je u kosturnici pokopano više od 40 tisuca ljudi. Mnogi od njih svoje su kosti ili lubanje dali za zidne dekoracije, pa cak i za raskošni luster koji krasi kapelicu.



Ars Electronica

Ovaj muzej buducnosti, otvoren u austrijskom Linzu, prikazuje na koje sve nacine nove tehnologije mogu utjecati na našu okolinu i, prvenstveno, maštu. Tamo se, primjerice, možete provozati virtualnom pecinom, letjeti iznad mitoloških mjesta ili zasvirati gitaru na snopu svjetlosti. Centar predstavlja najnovije softverske i hardverske tehnologije, zbog cega ga je posjetilo više od pola milijuna turista.

Muzej marcipana

Do posjeta ovom jedinstvenom muzeju u madarskom mjestu Keszthely možete vjerovati da se marcipan, osim za jelo, može koristiti tek za ukrašavanje kolaca. No ovdje vam postaje jasno da je zapravo rijec o odlicnom umjetnickom materijalu od kojega se mogu napraviti razlicite skulpture.

Park skulptura Vigeland

Norvežani ocito misle da za park nisu dovoljni samo drvece, trava i klupe. Zato su kiparu Gustavu Vigelandu dozvolili da nedaleko od središta Osla uredi park s više od 200 izuzetno neobicnih skulptura, uglavnom obnaženih muških i ženskih tijela, medu kojima je i njegov najpoznatiji kip uznemirenog golog djecaka. Iako neki skulpture mogu smatrati uznemiravajucima, nitko nece ostati ravnodušan njihovom velicanstvenošcu.


Podijeli: Facebook Twiter