Atrakcije središnje Istre na dlanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica središnje Istre objavila je novu Turisticku kartu središnje Istre, tiskanu u nakladi od 20.000 primjeraka, koja ce se besplatno dijeliti u turistickim objektima u središnjoj Istri i u obalnim turistickim uredima. Hrvatskoj je turistickoj zajednici za distribuciju na medunarodnim turistickim sajmovima poslano 6.000 primjeraka.

Što je novog u novom izdanju Turisticke karte središnje Istre? Prije svega drukciji je obuhvat, jer je dodano podrucje opcine Sv. Lovrec, a detaljnije su predstavljene opcine Pican i Lupoglav. Puno je novih turistickih objekata i sadržaja, pa su piktogrami nešto smanjeni, a i koncepcija korištenih ikona je drukcija.

Primjerice, iz piktograma za objekte sa smještajem citljivo je više informacija odjednom: iste su kucice plave ako imaju bazen, zelene ako nemaju bazena, ili im je dodan dimnjak ako su to ambijentalne rustikalne kuce (bez dimnjaka su novogradnje), a ako nude dorucak, docrtani su im prozori. Naposljetku u njih upisane brojke oznacavaju broj kreveta. Ažurirana je ili dodana ponuda vinskih podruma, "medenih tocaka", kušanja maslinovog ulja ili pršuta, te ponuda jela od mesa istarskog goveda. Oznake za crkvice su crvene ako su u njima freske, sive ako su bez fresaka, a ako je u znak upisano glagoljsko slovo "S", to ukazuje i na glagoljske natpise.

Pohvalne su novosti i da su oznake reljefa prilagodene kartografskim standardima, oznake cesta i putova odgovaraju stvarnom stanju (asfaltirani ili makadamski), a ne zakonskoj kategorizaciji. Ucrtane su i pješacke staze kojih u prvom izdanju karte nije bilo, ali samo one kojima je osigurano cjelogodišnje održavanje. Takve su pješacke staze Sv. Šimuna kod Gracišca, Suhozida na Tinjanštini, Dolinom mlinova kod Pazina, Stari grad kod Grdosela, Sv. Silvestra kod Draguca, Sv. Roka kod Picna i Brest pod Uckom - Semic u opcini Lupoglav.

Poledina karte sadrži popise, po opcinama odnosno gradovima, svekolike ponude oznacene ikonama u kartografskom dijelu, niz najraznovrsnijih servisnih informacija, te placene, ali i besplatne oglase. Naslovnicu karte krasi detalj secesijskog crteža preuzetog s diplome s prve istarske vinske izložbe iz 1901. godine, a na poledini je plan grada Pazina.


Podijeli: Facebook Twiter