Atmosfera s europskih ulica prenesena fotografijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Dani Slovenske kulture u Istri u Umagu će ostati zapamćeni po dva izuzetna kulturna događanja, kazališnoj predstavi "Češpe na figi" autora Marjana Tomšiča iz Kopra i izložbi fotografija "Street way" Andraža Šereša iz Umaga.

Predstava kazališne skupine Brce, iz Grabovice kraj Komna, na komičan je način uprizorila brzi nastanak i razvoj jedne nove, poratne, socijalne klase povlaštenih u društvu, a čiji se sadržaj može komparirati s recentnim trenutkom "tajkunizacije". Drugi kulturni događaj otvorio je prostor mladom umjetniku Andražu Šerešu iz Umaga koji se sugrađanima predstavio izložbom fotografija "Street way", nastalih u oku kamere na njegovim putovanjima Europom u razdoblju od 2007. do 2017. godine. Bila je to njegova prva samostalna izložba u Umagu. Izložene fotografije, digitalne i analogne, svrstavaju se u žanr ulične fotografije, a osnovna misao vodilja bila mu je, spontano, okom kamere, zaustaviti trenutak, fragmente života u javnom prostoru. Promatranjem i dubljim promišljanjem postavljenih slika, promatrači će uočiti poveznicu među zemljama i tokove globalizacije koja je uvjetovala sve veće socijalne razlike i alijenaciju ljudi, pa kroz poslanu foto poruku, odraz s ulice u europskim gradovima, mogu vidjeti zrcalnu sliku i u našim gradovima koji su postali neotuđivi dio globalne, svjetske priče.

Fotografije su nastale u Portugalu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Srbiji, Grčkoj i Sloveniji. Andraž Šereš, zahvaljujući se organizatoru, Slovenskom kulturnom društvu "Ajda" iz Umaga, naglasio je kako je prvi tečaj fotografije završio u Učilištu Umag, a potom odlazi na studij likovne umjetnosti u Ljubljanu i druge gradove Europe, poručivši prisutnima da je ovo tek njegova prva "foto ulična priča". Izložba se može do kraja listopada pogledati u galeriji POU Ante Babić.

Predsjednica Ajde, Danica Bojković zahvalila je sponzorima manifestacije, Uredu Vlade RS za Slovence u pograničnim krajevima i svijetu, Gradu Umagu, POU Ante Babić i Vijeću nacionalne manjine, na ukazanoj podršci kao i svim sudionicima programa te članicama vokalne skupine Ajda koje su pod ravnanjem Vesne Car, izvedbom narodnih pjesama unijele u Umag i dašak slovenske glazbene tradicije. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter