Atletika: I daljašica Kotova pozitivna na doping

(Foto Reuters)
(Foto Reuters)

Ruska skakačica u dalj Tatijana Kotova suspendirana je nakon što je utvrđeno da je bila pozitivna na doping na svjetskom prvenstvu 2005., objavila je Ruska antidopinška agencija.

"Međunarodna atletska federacija (IAAF) pokrenula je istragu nakon što je obaviještena od antidopinškog laboratorija u Lausanni da je Kotova bila pozitivna na testiranju na zabranjenu supstancu na svjetskom prvenstvu 2005. u Helsinkiju", objavila je RUSADA na svojim stranicama. "U siječnju 2013. IAAF je predao ovaj slučaj RUSADA-i". Kotova (36) je osvojila treće srebro zaredom na svjetskim prvenstvima u Helinskiju te je osvojila i broncu na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu i četiri godine kasnije u Ateni. No nije se uspjela kvalificirati za nastup na OI u Londonu prošle godine.

Slučaj Kotove je zadnji u nizu koji potresa ruski sport. Osvajačica srebrne medalje na 3.000 m s europskog dvoranskog prvenstva Olesya Syreva suspendirana je prošli tjedan na dvije godine nakon što je prekršila antidopinška pravila. U prosincu prošle godine osvajačica srebrne medalje s OI u Londonu Darija Piščalnikova i ruski prvak u bacanju diska Kirill Ikonnikov, koji je u Londonu bio peti, privremeno su suspendirani, dok je osvajačica zlata u bacanju diska s OI 2004. Olga Kuzenkova pod istragom IAAF-a jer je bila pozitivna na test na doping. Također u prosincu prošle godine, IAAF je oduzeo bacačici kugle Svetlani Kriveljovoj broncu osvojenu na Igrama 2004. u Ateni. Kriveljova (43) je dugo u mirovini, a njen je uzorak, uzet za vrijeme Igara u Ateni prije osam godina, bio pozitivan na anabolične steroide na ponovljenom testiranju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter