Atletičar Knapić prosvjedovao pred pulskim sudom


"Pravosuđe - rak rana Hrvatske" parola je pod kojom je poznati atletičar Željko Knapić krenuo u pješački pohod po čitavoj zemlji, a danas je stigao pred zgradu Općinskog i Županijskog suda u Puli gdje je sat vremena mirno prosvjedovao, uz isticanje spomenute parole.

Knapić već godinama vodi bitku koju je pokrenuo kad je izgubio svoje vrijedno zemljište na Šipanu zbog posuđenog novca od, kako ga on naziva, kamatara Ivana Žaje iz Varaždina. Za Žaju ističe da je bio poslovni partner bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. Tvrdi da je jedna sutkinja svojedobno otvorila istragu o njegovom slučaju, ali je ona obustavljena, odnosno prema njegovim riječima, zabranjena. U nekoliko ga je navrata na razgovor primao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, no ništa se za njega bitno nije promijenilo.

- Vjerojatno sam najveća žrtva pravosuđa u ovoj državi. Dobio sam presudu bez suđenja i mogućnosti žalbe, što je jedinstveni slučaj. Vjerujem da svugdje postoji mogućnost da presudu dobiješ nakon suđenja, parnice, iznesenih dokaza i da na koncu imaš pravo žalbe. Kod nas ja tu šansu nisam imao, kaže Knapić.

Dosad je pješice prešao oko 700 kilometara, a namjerava prijeći još toliko. Jučer je na put krenuo iz Barbana, a do Pule mu je trebalo pet i pol sati. Iduća mu je stanica Rijeka.

- Ovo najviše radim zbog mentalnog zdravlja, teško je ostati priseban, a možda još netko zbog ovog mog pohoda skupi hrabrosti i vidi da se nešto mora poduzeti. Jer da svaki građanin napravi barem jedan korak, ako već ne više od milijun koliko ću ih ja napraviti, bilo bi šanse da se nešto promijeni, pojašnjava svrhu svog pohoda Knapić. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter