Atlantic otvorio novu tvornicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atlantic grupa je u ponedjeljak u Novoj Gradiški otvorila novu tvornica za proizvodnju energetskih pločica, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo sto milijuna kuna.

Taj je projekt Atlantic grupa financirala vlastitim sredstvima i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), tvornica trenutno zapošljava 42 radnika, a u punom kapacitetu će imati imati oko 160 zaposlenih. Više od 99 posto proizvodnje iz tvornice namijenjeno je izvozu, primarno na tržišta zapadne Europe, istaknuto je na otvorenja novog pogona, čemu su bili nazočni i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te ministar poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, kao i gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović i župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi je naglasio kako cijeli projekt ne bi bio moguć bez podrške lokalne uprave. Ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjeti bez obzira tko je na lokalnoj, a tko na nacionalnoj razini u vlasti, kazao je Tedeschi. Istaknuo je kako su ovdje pobijedili business i komunikacija.

"Ako postoji jasan poslovni plan, ako postoji kvalitetan tim i kvalitetno zakonodavstvo, a postoje, u Hrvatskoj je moguće u rekordnom roku ostvariti ulaganja, napraviti zapošljavanje i promovirati zemlju kao mjesto za ulaganje. Isto tako i stvarati konkurentski proizvod i za globalno tržište", rekao je Tedeschi, ističući i kako su iznimno ponosni što je tvornica završena u samo deset mjeseci. U novogradiškoj tvornici na prvoj od tri linije ove godine proizvest će se između 35 i 40 milijuna energetskih pločica, a Atlantic planira daljnje investicije u novogradiškoj industrijskoj zoni te je već zakupio dodatni teren. Vlada podržava ovakve investicije, istaknuo je premijer Milanović, dodajući da je u "tu priču" bio uključen koliko je mogao biti s pozicije predsjednika Vlade. "Lijepo je čuti da Hrvatska ima jasne zakone za one koji imaju jasnu viziju, da oni koji imaju jasan plan taj posao mogu realizirati. To je istina, ali istina je i da moramo još raditi na poboljšanju poslovne klime i smanjivanju nepotrebne birokracije. Pred time neću zatvarati oči. Oni su bili uspješni, jer su natprosječno uporni i iskusni, ali nisu svi takvi. U Hrvatskoj šansu moraju imati i uvjetno rečeno slabiji da realiziraju posao", rekao je premijer Milanović koji je, uz obilazak tvornice Atlantic grupe, obišao i dionicu I južne obilaznice Nove Gradiške.

Na upit novinara što će Vlada konkretno učiniti da poboljša uvjete poslovanja, Milanović kaže kako je to upravo izgradnja cesta poput novogradiške južne obilaznice ili poput ceste na Rabu. "Ovaj kraj je imao ratna stradanja, agresiju. Paleži je bilo možda manje nego na krajnjem istoku Hrvatske. Predugo je stagnirao. A ovdje imate autocestu koja u prosjeku ima oko 20.000 vozila, ovdje je protok prema istoku, jugoistoku. Ovo je na dlanu onome tko želi investirati", istaknuo je. Gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović zadovoljan je što je Atlantic odabrao Novu Gradišku birajući između čak 90 potencijalnih lokacija. "Ovo je potvrda dobrog rada i opredijeljenosti za razvoj gospodarstva. Imamo odlične uvjete za investitore, nisku cijenu zemljišta koje je opremljeno infrastrukturom, a grad daje i čitav paket olakšica za ulaganje. U Atlantic Grupi smo dobili kvalitetnog partnera i promotora", rekao je Bigović. Atlantic grupa je s brendom Multipower vodeći europski proizvođač sportske prehrane, koja se najvećim dijelom proizvodi u Atlanticovoj tvornici u okolici Hamburga (praškasti proizvodi i komprimati) te u Rogaškoj Slatini (napitci). Investicija u Novoj Gradiški predstavlja nastavak konsolidacije proizvodnih kapaciteta jer Atlantic i asortiman energetskih pločica, koje su se dosad proizvodile kod treće strane, radi u vlastitom pogonu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter