Atentatoru milijun kuna za ubojstvo Eda Kosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poreckom Opcinskom sudu u cetvrtak je pocelo sudenje Miru ?uricu (40) iz ?akova, zvanom "?uka" i "Bombaš", zbog kaznenog djela iznude: on je od poreckog dogradonacelnika i poduzetnika Eda Kosa iznudio 15 tisuca eura.

?urica je pravosudna policija dopratila iz pulskog pritvora, gdje se nalazi od kraja svibnja. Pred sutkinjom Marinom Dukovic rekao je da se ne osjeca krivim. Prvi je iskaz dao Edo Kos, u ovom postupku oštecenik i svjedok.

- Tijekom travnja telefonom me nazvao muškarac koji se predstavio kao Drago. Tvrdio je da ce mi otkriti tko je narucio atentate na mene i tko je pocinitelj. Rekao mi je da bi se mogao dogoditi i treci atentat, što me dodatno potreslo... Osoba koja vas želi likvidirati, rekao je Drago, jako je ljuta na vas i ne želi vas više gledati. Spreman je atentatoru naknadu povecati na milijun kuna, bez obzira na zaštitu, prepricava Kos razgovor s osobom koja mu se predstavila kao Drago, a iza tog imena, po optužnici, stoji Miro ?uric.

Osim prvog, Kos je sve ostale razgovore s Dragom snimio i 8. svibnja predao snimke policiji jer je, kako je rekao, ocekivao da ce mu okrivljenik otkriti nalogodavce i izvršitelje atentata.

- Stoga sam dao policiji 15 tisuca eura, a dogovor je bio da netko umjesto mene tom covjeku preda novac i od njega dobije CD s informacijama te imenima dvojice atentatora. Nakon što mi je javljen tobožnji identitet narucitelja, a receno mi je da je to Jozo Nuic, kazao sam prikrivenom istražitelju da mu preda novac. Naravno, zanimalo me i zašto me netko želi ubiti, ali odgovor na to nisam dobio. Drago mi je obecao sljedeceg dana dojaviti još informacija. Nakon dva pokušaja ubojstva nemalo sam strahovao za svoj i život svojih najbližih te sam zato pristao na razgovor s njim i na predaju novca. Želio sam otkriti krivce, rekao je Kos.



Nakon postavljanja bombe 2006. ispod njegovog automobila, dvije godine je spavao kod prijatelja. Tvrdi da je pod stresom vec punih pet godina. Njegov je život dodatno otežao drugi pokušaj ubojstva u dvorištu obiteljske kuce pa je poceo uzimati tablete za smirenje.

Podsjetimo, u listopadu 2006. eksplodirala je bomba postavljena ispod Kosova automobila, parkiranog iza zgrade porecke gradske uprave, a on je pukom srecom izvukao živu glavu. Istog je dana ?uric uhicen kod tunela Ucke i priveden kao osumnjicenik za postavljanje bombe, no ubrzo je pušten. U studenom lani, jedna je osoba docekala Kosa u dvorištu obiteljske kuce i pucala prema njemu. Atentator je promašio i pobjegao.

U svibnju 2011. je prikriveni istražitelj ?uricu u Rijeci predao 15 tisuca eura u zamjenu za informacije o narucitelju i izvršiteljima atentata. ?uric je u kratkoj spektakularnoj potjeri po Rijeci uhicen. Novo uhicenje vezano uz pokušaje ubojstva Eda Kosa uslijedilo je 20. kolovoza, kada je policija u Porecu uhitila 72-godišnjeg Sefedina Bilalija, lokalnog poduzetnika kojeg se sumnjici za poticanje na dva atentata na Kosa. Za postavljanje bombe u listopadu 2006. godine kao izvršitelj osumnjicen je ?uric, dok je za drugi atentat, u studenom lani, policija osumnjicila 45-godišnjeg Nikicu Curica iz Osijeka.

Sljedeca rasprava zakazana je za polovinu listopada. (zapisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter