Atentat na Kosa: Suđenje nastavljeno čitanjem spisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Na Županijskom sudu u Puli čitanjem opsežne dokumentacije iz spisa nastavljeno je suđenje porečkom ugostitelju Sefedinu Bilaliju (72), Miri Đuriću zvanom Bombaš iz Đakova te Nikici Ćuriću (45) iz Osijeka optuženima za atentate na bivšeg porečkog dogradonačelnika, a sada čelnog čovjeka HAC-a, Eda Kosa, 2006. i 2010. godine. Kao i na suđenju u listopadu, Bilali je doveden iz pulskog pritvora, Đurić iz zatvora u Lepoglavi gdje izdržava kaznu zbog iznude Kosa, dok je trećeokrivljeni Ćurić, koji zbog ovog postupka nije bio pritvaran, došao sa slobode.

Bilali je optužen za dva poticanja na teško ubojstvo Eda Kosa kojeg je navodno smatrao odgovornim što je njegova obitelj izgubila pravo korištenja terase porečke gradske kavane i zbog toga ostala bez velikog dijela prihoda. Đurića se tereti da je 19. listopada 2006. godine, na poticaj Bilalija i za novčanu nagradu, u dvorištu gradske palače u Poreču postavio eksplozivnu napravu ispod Kosovog Golfa. Dok je Kos, oko ponoć i pol prilazio svom automobilu naprava je eksplodirala, ali Kos je prošao bez ozljeda.

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo tereti Đurića i da je na poticaj Bilalija potaknuo Nikicu Ćurića da 17. studenog 2010. za 50.000 eura sačeka Kosa pred njegovom kućom u Kukcima kraj Poreča i likvidira ga. Da bi obavio posao Ćuriću je dan pištolj kalibra 7,65 mm s prigušivačem pa je on spomenutog dana oko 21.25 sati nakon što je Kos izašao iz svog auta krenuo prema njemu s uzdignutim pištoljem i s oko tri metra udaljenosti ispalio hitac. Likvidacija, međutim, nije uspjela ni ovog puta jer je Kos torbom napadaču izbio pištolj iz ruke pa je ovaj pobjegao.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Garić iščitao je dokumentaciju Grada Poreča koja se odnosi na zamjenu sporne terase gradske kavane s tvrtkom Riviera, kao i presude Općinskog suda u Poreču na kojem je Grad Poreč vodio i dobio spor s formalnim zakupcem terase gradske kavane Ajdarom Bilalijem. Pročitani su i zapisnici o oduzimanju predmeta od Mira Đurića, kao i nalozi o pretrazi prostora kojima se koristio u Osijeku te presude koje se odnose na njega.

Đurićev branitelj i sam okrivljenik zatražili su od suda da pribavi 11 CD-ova s audio zapisima telefonskih razgovora nastalima temeljem naloga istražnog centra Županijskog suda u Puli tijekom četveromjesečnog prisluškivanja drugo i trećeokrivljenika kako bi se vidjelo je li u tom periodu bilo kontakata između Kosa i Đurića.

O tom će prijedlogu sud odlučivati sutra kada bi kao svjedoci pred sudskim vijećem trebali ponovno biti ispitani Edo Kos i bivši porečki gradonačelnik Josip Maras te prvi put porečki imam Ismet Ibiši, kao i vještak za telekomunikacije. (Marica KOŠTA) 


Podijeli: Facebook Twiter