Atena: Suzavcem na prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka policija suzavcem je u utorak pokušala rastjerati prosvjednike koji su se okupili u središtvu Atene na pocetku dvodnevnog štrajka kojim Grci žele izraziti nezadovoljstvo zbog oštrih mjera štednje koje je nametnula vlada, a zahtijeva ih medunarodna zajednica kao cijenu za vecu financijsku pomoc.

Parlament bi tijekom tjedna trebao glasati o paketu mjera štednje koje nalažu da se u predstojecih pet godina znacajno smanji potrošnja, poveca porez i provede privatizacija, kako bi zemlja izašla iz velike dužnicke krize.

Nakon niza manjih prosvjeda glavni sindikat zaposlenih u javnom sektoru ADEDY, koji predstavlja oko pola milijuna stanovnika i sindikat GSEE, koji predstavlja oko dva milijuna zaposlenih u privatnom sektoru, pojacavaju pritisak na zastupnike prije njihova glasanja.

Na Trgu Syntagma blizu zgrade parlamenta okupilo se nekoliko tisuca demonstranata, a nekoliko stotina mladih bacalo je kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem. Prosvjednici prolaze glavnim gradom izvikujuci slogane, udarajuci u bubnjeve i noseci transparente s napisima protiv vlade.

Prijevoz i javne službe ne rade, škole su zatvorene, kao i brojne trgovine i uredi, a ulice u središtu Atene su gotovo potpuno prazne.

"Ocekujemo dinamicno i masovno sudjelovanje u štrajku i u mimohodu središtem Atene. Na ulicama ce 48 sati biti zaposleni, nezaposleni i puno mladih", rekao je za Reuters voda ADEDY-ja Spyros Papaspyros.

Grcki ministar financija Evangelos Venizelos pozvao je parlamentarne zastupnike da podupru mjere u dva glasanja koja ce se održati u srijedu i cetvrtak, uz objašnjenje da ce to biti od iznimnog znacaja pri uvjeravanju grckih kreditora kako je mjere štednje moguce provesti.


Podijeli: Facebook Twiter