Atena: Sukob policije i protufašističkih prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka policija ispalila je suzavac na sudionike protufašističkog prosvjeda koji su u blizini sjedišta stranke Zlatne zore bacali molotovljeve koktele i kamenje, javlja u srijedu Reuters i podsjeća da je prosvjed uslijedio nakon što je pristaša te krajnje desne stranke ubio repera Pavlosa Fissasa poznatog po proturasističkim pjesmama.

Tisuće Grka uputile su se prema sjedištu stranke, izražavajući bijes zbog pogibije Fissasa koji je izboden na smrt. Prosvjednici su u svom pohodu zapalili kante za smeće i porazbijali izloge banaka. Sukob s policijom je nastao nakon što su se deseci prosvjednika zakrabuljeni kapuljačama i motorističkim kacigama odvojili od inače mirnog prosvjeda, najvjerojatnije ljuti jer im policija nije dozvolila pristup sjedištu Zlatne zore.

Ta je stranka inače treća po popularnosti i najvidljiviji je znak nezadovoljstva stanjem u zemlji, posebice dubokom gospodarskom krizom koja je potaknula otpor prema imigrantima te korupcijom u državnim stukturama. No, ankete pokazuju da je Zlatna zora izgubila oko trećine svojih pristaša nakon ubojstva glazbenika.

Prosvjedi u Ateni i Solunu su po svojoj brojnosti premašili 48-satni štrajk radnika u javnom sektoru. Više od 10.000 ljudi je poručilo "nikada više fašizam". (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter