Atena: Pucali na rezidenciju njemačkog veleposlanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznate osobe ispalile su u ponedjeljak najmanje šezdeset metaka iz kalašnjikova prema rezidenciji njemačkog veleposlanika u Ateni, u napadu koji je vjerojatno pokušaj zatezanja odnosa dugovima opterećene Grčke i zemlje koja je najviše kreditira, javljaju strane agencije.

Najmanje 60 metaka ispaljeno je u zrak u pravcu rezidencije, a četiri su pogodila metalna vrata ogradom opasane rezidencije. Nitko u napadu nije ozlijeđen.

Napad se dogodio u 3.30 sati po mjesnom vremenu (2.30 sati po srednjoeuropskom), a protuterorističke postrojbe policije odmah su upućene na mjesto događaja radi istrage. Rezidencija njemačkog veleposlanika smještena je u Halandriju, predgrađu na sjeveru Atene.

Policija, koja je na mjestu napada pronašla 60 čahura, objavila je da zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Šest osoba nakratko je privedeno i pušteno nakon ispitivanja. Inspektori pregledavaju snimke nadzornih kamera, istražuju ukradeni automobil koji je pronađen u blizini rezidencije i traže dvojicu napadača.

Njemački veleposlanik Wolfgang Dold, otac troje djece, bio je u rezidenciji u trenutku pucnjave. Vladi i policiji je zahvalio na brzom odgovoru na napad. "Onima koji su za ovo odgovorni poručujem da napad neće utjecati na bliske i prijateljske odnose dviju zemalja, niti će zaustaviti ekonomski oporavak ove zemlje", kazao je Dold u priopćenju.

Predsjednik grčke vlade Antonis Samaras i ministar policije Nikos Dendias razgovarali su telefonom s njemačkim veleposlanikom o izgredu. Samaras je nazvao i njemačku kancelarku Angelu Merkel, a njegov ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos kazao je da se radi o "kukavičkom terorističkom napadu" kojem je cilj narušavanje grčkog ugleda.

Grčka 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter