Atena: Prosvjednici napali ministarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnji proracunski plan mjera štednje za razdoblje od 2012. do 2015., potreban Grcima da bi osigurali novu financijsku tranšu europskih kreditora, usvojen je u srijedu u parlamentu sa 155 glasova za od ukupno 300, objavio je predsjednik parlamenta.

Zakon o povecanju poreza, potrošnji i privatizaciji usvojen je te je otvoren put drugome glasanju o odvojenom zakonu koji ce omoguciti individualne proracunske mjere i privatizaciju tocno odredenih državnih dobara. Moraju se usvojiti oba zakona kako bi EU i MMF omogucili iznimno važnu petu tranšu u iznosu od 12 milijardi eura.

Vrijeme je za povijesni izazov, pogled prema buducnosti i jamcenje sigurnosti generacijama koje dolaze, rekao je grcki premijer Georges Papandreu prije glasanja. Plan koji je izglasan predvida uštedu od 28, 4 milijarde eura do 2015. te masovnu privatizaciju koja bi trebala donijeti 50 milijardi eura.

Dok su zastupnici raspravljali o mjerama, policija je pokušala sprijeciti nekoliko tisuca prosvjednika koji su demonstrirali pred zgradom parlamenta. Svinje i ubojice, izvikivali su prosvjednici, isticuci grcke zastave. Napali su i zgradu ministarstva financija na trgu Sintagma, oko 30 ljudi naoružanih štapovima i željeznim šipkama napalo je urede razbivši prozore na ulazu i na katovima, rekao je policijski izvor. Policija ih je pomocu suzavca rastjerala u okolne ulice.

Tri prosvjednika su ozlijedena u tom incidentu koji je uslijedio nakon dvosatne igre "macke i miša" izmedu prosvjednika koji su bacali kamenje i policije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter