Atelijeri Žitnjak - bogata umjetnička organizacija

U sklopu Atelijera djeluje Galerija AŽ, višenamjenski prostor u kojem je do sada održano 80-ak kulturnih događanja
U sklopu Atelijera djeluje Galerija AŽ, višenamjenski prostor u kojem je do sada održano 80-ak kulturnih događanja

Skupnom izložbom Atelijeri Žitnjak, koja se otvara sutra u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, predstavit će se umjetnici i njihovi prijatelji koji stvaraju, druže se i izlažu u prostoru negdašnje osnovne škole na zagrebačkoj periferiji, Žitnjaku, koji je u nekoliko posljednjih godina postao najjačom industrijskom zonom u Hrvatskoj.

Umjetničku organizaciju Atelijeri Žitnjak osnovali su 2004. umjetnici kojima su na korištenje dodijeljeni atelijeri u kompleksu stare škole, a 2005. u sklopu Atelijera osnovana je Galerija AŽ kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je do sada održano 80-ak izložbi, performansa, predavanja, razgovora i drugih kulturnih događanja.

Na pulskoj izložbi bit će zastupljeno 60-ak radova članova tog umjetničkog kolektiva, ali i onih umjetnika koji kao gosti redovito borave, izlažu i kreiraju umjetnički program u tom prostoru - Željko Badurina, Neven Bilić, Tomislav Brajnović, Boris Cvjetanović, Hamo Čavrk, Boris Greiner, Dražen Grubišić, Vojin Hraste, Sven Klobučar, Božena Končić Badurina, Alem Korkut, Dora Kovačević, Kata Mijatović,  Hrvoje Mitrov, Zoran Pavelić, Predrag Pavić, Vedran Perkov, Vesna Pokas, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Hrvoje Šercar, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić... Kustos pulske izložbe je Mladen Lučić, muzejski savjetnik MSUI-a, a izložba će se moći pogledati do 4. listopada.

- Atelijeri Žitnjak osnovani su s namjerom formiranja umjetničkog centra koji bi trebao pridonijeti kulturnoj i socijalnoj revitalizaciji periferne, kulturno zapuštene industrijske zone, a zahvaljujući programskim aktivnostima Atelijera Žitnjak, Zagreb je u svojoj industrijskoj zoni dobio reprezentativan kulturni centar kakav imaju i gotovo svi veći europski gradovi, kaže kustos Mladen Lučić, dodajući da MSUI ovom izložbom također želi potaknuti suradnju te izmjenu iskustava između članova Atelijera Žitnjak i kulturnih pregalaca pulskog konglomerata Rojc, sličnih, a opet bitno drugačijih udruga.

Osim predstavljanja recentnih radova renomiranih hrvatskih umjetnika pulskoj publici, povod ovoj izložbi je i predstavljanje monografije "Dossier Žitnjak", izdane u povodu desetogodišnjice djelovanja Atelijera. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter