Ateisti i agnostici najupuceniji u vjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ateisti i agnostici znaju više o religiji od bilo koga drugog, a slijede ih Židovi i mormoni, dok su svi kršcani, i protestanti i katolici, na zacelju, pokazala je anketa o poznavanju vjere koju je jucer objavio Forum o religiji i javnom životu americkog instituta za ispitivanje javnog mnijenja Pew.

Osim iznenadujuceg ukupnog poretka, ispitivanje je pokazalo zapanjujuci nedostatak osnovnih znanja prakticnih vjernika. Na primjer, 45 posto katolika u Sjedinjenim Državama ne zna da njihova Crkva uci da kruh i vino koji se koriste kod pricesti ne samo simboliziraju, vec zapravo postaju tijelo i krv Kristova.

Više od polovice protestanata (53 posto) ne zna da je Martin Luther osoba cije je pisanje i djelovanje potaknulo protestantsku reformaciju, koja je njihovu religiju ucinila zasebnom granom kršcanstva. Oko cetiri od deset Židova (43 posto) nije znalo da je Maimonides, jedan od najštovanijih rabina u povijesti, bio Židov.

Istraživanje je takoder pokazalo da Amerikanci prilicno slabo poznaju religije, osim svoje vlastite. Samo oko polovice ispitanih zna da je Martin Luther nadahnuo reformaciju, da je Dalaj-lama budist ili da je Joseph Smith bio mormon.

Americki ateisti i agnostici su ljudi koji su odrasli u vjerskoj tradiciji i svjesno od nje odustali, cesto nakon mnogo promišljanja i istraživanja, izjavio je Alan Cooperman, pomocnik direktor za istraživanja Pew foruma.

Protestanti africko-americkog podrijetla i latinskoamericki katolici su na dnu po rezultatima istraživanja o poznavanju vjere.


Podijeli: Facebook Twiter