Astronauti se vratili s ISS-a nasmiješeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska kapsula Sojuz u ponedjeljak je sletjela na stepe Kazahstana sigurno vrativši troje astronauta koji su četiri mjeseca boravili na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Kapsula Sojuz TMA-95M na Zemlju je vratila japanskog astronauta Akihika Hoshidea, ruskog kozmonauta Jurija Malenčenka i američku astronauticu Sunitu Williams, spustivši se padobranom na tlo u 7 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu.

Slijetanje je u kontroli ruske misije u okolici Moskve pozdravljeno pljeskom, kako se vidi na snimci NASA-ine televizije.

Kapsula je ostavila crveni trag na tamnom nebu po ulasku u Zemljinu atmosferu. Sletjela je na bok na snijegom pokrivenoj stepi 83 kilometara sjeveroistočno od grada Arkalyka u sjevernom Kazahstanu.

Astronauti su brzo izvađeni iz kapsule i umotani u plave termalne pokrivače. Svo troje se smiješilo i djelovalo opušteno dok su razgovarali s ekipom za njihovo nalaženje, vidi se na snimci. Spuštanje nakon tri i pol sata puta s postaje u Zemljinoj orbiti prvo je slijetanje prije zore od 2006. godine.

Posada Ekspedicije 33 provela je 125 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji, 100 milijardi dolara vrijednom istraživačkom kompleksu koji orbitira 410 kilometara iznad Zemlje. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter