Astronauti bježali od dijelova starog satelita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Medunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici.

Ovaj zalutali komad potjece s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljaci 2009. sudario s americkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33.

Ruska svemirska agencija priopcila je da je dio satelita proletio mimo medunarodne stanice, zbog cega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povuci u dvije kapsule Sojuz.

Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om, a posade ga koriste za povratak na Zemlju nakon obavljene misije ili u slucaju nužde.

- Opasnost je prošla, rekao je celnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks. "Astronauti su se vratili da bi nastavili svoj posao", dodao je.

Slican izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara.

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir. Ti komadi potjecu od starih satelita i viših stupnjeva raketa koje se raspadaju u svemiru.

ISS na kojemu stalno boravi medunarodna ekipa koja se bavi znanstvenim istraživanjem kruži putanjom na oko 350 km iznad Zemlje i obide planet za 90 minuta leteci brzinom od 28.000 km/h.


Podijeli: Facebook Twiter