Astrofotografija s kućnog praga u Humu

Zlatko Orbanić i Aleksandar Merlak u noćnom foto-lovu
Zlatko Orbanić i Aleksandar Merlak u noćnom foto-lovu

Najbliža zvijezda - Alpha Centauri A, udaljena je 4,3 svjetlosne godine od našeg planeta, a najudaljenije zvijezde vidljive golim okom čak su tisuću svjetlosnih godina daleko od nas. No, to Aleksandra Merlaka ne sprječava u njegovom noćnom foto-lovu i na puno udaljenija nebeska tijela. Fotografiranje noćnog neba i planeta, zvijezda, maglica i galaksija njegova je dugogodišnja opsesija.

- Odmalena me fascinira nebesko prostranstvo, reći će ovaj zaljubljenik u astrofotografiju. Aleksandar Merlak mnogima je poznat kao vlasnik kultne Konobe Hum, kao pobornik očuvanja tradicije najmanjeg grada na svijetu i vrstan amaterski fotograf ponajviše humskih motiva, ali tek ga rijetki poznaju kao amaterskog astrofotografa. Astrofotografijom se ozbiljnije bavi od 1999. godine kada je kupio svoj prvi teleskop.

Kažu da je astrofotografija vrlo popularna kod astronoma amatera, no njome se u Istri bavi tek nekoliko fotografa, među njima i Merlakov prijatelj Zlatko Orbanić iz Pule. "Treba biti strpljiv, ponekad imati i malo sreće, a moja sreća je da živim u Humu u kojem nema većeg svjetlosnog zagađenja i da se praktički astrofotografijom mogu baviti na kućnom pragu, priča nam Merlak.

Merlak se astrofotografijom bavi isključivo iz hobija, kako bi drugima predočio ljepote noćnog neba. Kaže da je to skup "sport", jer zahtijeva adekvatnu opremu.

- Najduže sam radio Messier 45, u žargonu Vlašiće, odnosno Plejade, na što sam potrošio 18 sati ekspozicije. Snimao sam tri noći, svaku fotografiju po deset minuta i taj skup fotografija, nastalih u ekspozicijama od po deset minuta, čini 18 sati ekspozicije, a potom se obrađuju posebnim softverima, tumači Merlak.

"Nisam vidio NLO, ali nikad se ne zna. Nemoguće je da smo sami u svemiru, negdje sigurno postoji nekakav oblik života", uvjeren je Merlak. (G. ČALIĆ ŠVERKO, fotografije Aleksandar MERLAK)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter