Astrofest seli u galeriju Sincich

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popularni festival Astrofest, zakazan veceras u 20 sati, ipak se nece održati na otvorenom, javljaju organizatori. Umjesto na trgu i šterni u starom gradu, slavlje u cast ljetnog solsticija sklonit ce se pred kišom u svega nekoliko metara udaljenu galeriju Sincich.

Posjetitelje ocekuju ponuda istarskog pršuta i sira, degustacija vina domacih proizvodaca, izbor Astrovina te predavanje astronomskog eksperta Korada Korlevica na temu obrane Zemlje od asteroida.

Organizatori se pribojavaju da tijekom veceri nece doci do razvedravanja, pa bi festival mogao proci bez popularnog teleskopa na šterni, kojim su znatiželjnici prijašnjih godina mogli promatrati nocno nebo.

O vremenu ce ovisiti i tijek nocnih zbivanja na tri kilometra udaljenom brdu Tican, gdje se ranijih godina u parku oko zvjezdarnice bubnjevima ispracalo sunce i docekivalo ljeto. Nezaobilazni sastojak bilo je paljenje ivanjskog krijesa i slavljenje legendi po kojima se najkrace noci u godini spajaju svjetovi stvarnog i nestvarnog, a Zemlju posjecuju vile i vilenjaci.


Podijeli: Facebook Twiter