Assangeovi jamci moraju platiti 93.500 funta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pristašama i prijateljima Juliana Assangea britanski sud naložio je da uplate 93.500 funta (868.000 kuna) kojima su jamčili njegovo puštanje na uvjetnu slobodu, zbog toga što je osnivač WikiLeaksa zatražio politički azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, izvijestio je britanski dnevni list The Guardian u ponedjeljak.

Britanski je sud u ponedjeljak naložio da devetero Assangeovih prijatelja i podržavatelja, koji su 2010. sa 140.000 funta zajamčili da će Assange poštivati uvjete za puštanje na slobodu tijekom njegove pravne bitke za osporavanje izručenja u Švedsku, mora uplatiti novac u roku od mjesec dana, ali je traženi iznos smanjio na 93.500 funta.

Vaughanu Smithu, bivšem satniku britanske vojske koji je ugostio Assangea u svom domu u Norfolku tijekom 2011. godine i u kojem je ovaj boravio u kućnom pritvoru, naloženo je da plati 12.000 od 20.000 funti koliko se obvezao dati ukoliko Assange ne ispoštuje uvjete.

Philipu Knightlyu, australskom istraživačkom novinaru koji je razotkrio Kima Philbyja kao ruskog špijuna, naređeno je da plati 15.000 funti, 5000 manje no što je obećao. Jednako je prošao i dobitnik Nobela za biologiju Sir John Sulston.

Sudac suda u Westminsteru Howard Riddle je iznoseći presudu rekao da vjeruje da su jamci "radili u dobroj vjeri" no istaknuo je da bi sustav jamčevina bio potkopan ako im se oprosti davanje obećanog novca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter