Assangea podržale Bianca Jagger i Jemima Khan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kratko proceduralno rocište o zahtjevu švedskih vlasti za izrucenje osnivaca WikiLeaksa Juliana Assangea održano je u utorak na londonskom sudu.

Švedska traži Assangea zbog sumnje da je za vrijeme svog boravka u toj državi prošloga kolovoza pocinio silovanje, odnosno seksualno neprilican akt prema švedskim zakonima.

Suci londonskog suda prihvatili su izmjenu uvjeta pod kojim Assange trenutno boravi na slobodi da bi mogao nesmetano dva dana u veljaci prisustvovati glavnom rocištu.





Rocište je zakazano za 7. i 8. veljace, a Assangeu je dopušteno da boravi u Frontline Clubu, novinarskom klubu u središnjem Londonu 6. i 7. veljace ako se ljudi koji su platili jamcevinu za njega s tim slože.

Rocište je trajalo samo desetak minuta, a Assange je govorio samo da bi potvrdio svoj identitet, datum rodenja i trenutno boravište.

Nekoliko poznatih osoba koje podržavaju Assangea došlo je na sud, medu njima zagovornice ljudskih prava Bianca Jagger i Jemima Khan, a grupa demonstranata pred sudom imala je transparent na kojem je pisalo "Ovo nije 1984.".


Podijeli: Facebook Twiter