Assange prijeti dosjeima o BP-u i Guantanamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivac Wikileaksa Julian Assange ostavio je na internetu šifriranu "otrovnu pilulu" s golemom kolicinom dokumenata za koje se pretpostavlja da sadrže dosjee o British Petroleumu i Guantanamu. The Sunday Times je ustvrdio da je barem jedan od dva dosjea neka vrsta Assangeova osiguranja, a skinut je s interneta vec više desetaka tisuca puta.

Assange je upozorio da svaka vlada koja pokuša sprijeciti njegove aktivnosti riskira objavu novih državnih i poslovnih tajni. Jedan od kljucnih dosjea koji se može skinuti s interneta nazvan je insurance.aes256, što upucuje da je šifriran u 256-znamenkastom kodu, za koji strucnjaci tvrde da ga je prakticno nemoguce provaliti.

Na internetu su ti dosjei navodno od srpnja, a Assange je zaprijetio da ce biti objavljeni bude li on zatocen ili Wikileaksova stranica bude trajno uklonjena s interneta. U tom slucaju jedino što treba uciniti jest objaviti šifru.

Wikileaks, koji je na meti kibernetickih napada, pozvao je u nedjelju korisnike da sami kreiraju zrcalne internetske stranice na kojima ce njihov materijal biti dostupan. Time ce se onemoguciti gašenje Wikileaksa.


Podijeli: Facebook Twiter