Assange pozvan da se javi policiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska policija u cetvrtak je izvijestila da je pozvala utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je utocište pronašao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, da se javi u policijsku postaju, a krajnji je cilj njegovo izrucenje Švedskoj, zemlji u kojoj je optužen za seksualno napastovanje.

- To je uobicajena praksa u procesu izrucenja i prvi korak u proceduri, objavila je u cetvrtak policija u priopcenju uz objašnjenje da se Assange mora javiti u tocno odredenu policijsku postaju, a u pozivu je naznacen precizan datum i sat njegove prijave.

Assange ce se, kako prenosi britanska agencija Press Association, morati javiti u policijsku postaju Belgravia u središtu britanskog glavnog grada u petak u 11.30.

Scotland Yard je podsjetio da Assange, kojemu je 19. lipnja omoguceno utocište u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, prije cega je zatražio politicki azil od te zemlje, nije poštovao pravila o kucnome pritvoru. "Neodazivanje na poziv znacit ce novo kršenje pravila i podložno je uhicenju", stoji u policijskom priopcenju.

BBC je izvijestio da je obavijest poslana i Assangeu i veleposlanstvu Ekvadora koje je to odbilo komentirati.

Assange nijece optužbe za seksualno napastovanje u Švedskoj i strahuje da bi ga ta zemlja mogla izruciti Sjedinjenim Državama gdje bi mu se sudilo za otkrivanje tajnih diplomatskih bilješaka, što se u toj zemlji može kazniti i smrcu.

Po diplomatskoj konvenciji policija ne smije uci u veleposlanstvo bez odobrenja Ekvadora. Medutim, cak i da mu Ekvador odobri azil, Assange ne može otputovati u Ekvador a da ne prode kroz London i pritom bude uhicen, podsjeca Reuters.


Podijeli: Facebook Twiter