Assange će dati izjavu s balkona veleposlanstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange sprema se dati izjavu u nedjelju o diplomatskom sporu između Velike Britanije i Ekvadora u čijem se središtu našao, ali bi mogao ostati unutar ekvadorskog veleposlanstva kako bi izbjegao uhićenje budući da radnici uređuju balkon za njegovu izjavu.


BBC je ranije izvijestio kako se očekuje da će Assange tijekom dana dati izjavu za javnost ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, u koje se sklonio prije točno dva mjeseca, o diplomatskom sporu u čijem se središtu našao otkako mu je Ekvador odobrio politički azil.

Wiki Leaks je objavio da će Assange dati izjavu ispred veleposlanstva, a britanske vlasti upozorile da će biti uhićen kada napusti veleposlanstvo.

Britanski Foreign Office je upozorio da se stepenice veleposlanstva smatraju britanskim teritorijem, dok je policija najavila da će njezini službenici "primjereno" djelovati ako izađe iz zgrade.

Međutim, u nedjelju ujutro su se mogli vidjeti radnici na malom balkonu veleposlanstva što ukazuje na to da bi on tamo mogao dati svoju izjavu kako bi izbjegao uhićenje.

Agencija AFP navodi kako Assange izjavu planira dati u 15 sati, po srednjoeuropskom vremenu (CET), ali da glasnogovonik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson o tim logističkim detaljima nije želio razgovarati iz "sigurnosnih razloga".

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše.  (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter