Assange ce biti izrucen Švedskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange bit ce izrucen iz Velike Britanije Švedskoj da bi odgovarao na optužbe za seksualni napad, odlucio je u srijedu Visoki sud u Londonu nakon što je odbacio Assangovu žalbu na izrucenje.

Assangeu još preostaje mogucnost žalbe pred britanskim Vrhovnim sudom. Švedski tužitelji žele ispitati 40-godišnjeg Assangea po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u WikiLeaksu, u Švedskoj 2010. On je zanijekao krivnju.

Taj 40-godišnji australski racunalni strucnjak uhicen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica pocela objavljivati stotine kompromitirajucih americkih diplomatskih bilješki koje su naštetile americkoj vanjskoj politici i izazvale golemo zanimanje medija i javnosti u svijetu.

Assange je nakon uhicenja pušten na slobodu uz jamcevinu te smješten u kucni pritvor. On tvrdi da je slucaj protiv njega u Švedskoj politicki motiviran i mogao bi otvoriti put njegovu izrucenju SAD-u te smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi.

Odluku o izrucenju britanski Visoki sud donio je na temelju žalbe Assangeove obrane na odluku nižeg suda koji je u veljaci odbacio tvrdnje da sudenje u Švedskoj ne bi bilo pravicno i da bi kršilo Assangeova temeljna ljudska prava.

Prema tvrdnji obrane europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je Assange pritvoren i zadržan u Britaniji, neutemeljen je jer nije pružio "pravican, tocan i primjeren opis" njegovih navodnih prijestupa u Švedskoj.


Podijeli: Facebook Twiter