Assad: Francuski udari doveli bi do posljedica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odbacio je tvrdnje da njegove snage stoje iza napada kemijskim oružjem prošlog mjeseca u Damasku i upozorio da bi bilo kakva francuska vojna akcija protiv njegove vlade dovela do "negativnih posljedica".

Francuski predsjednik Francois Hollande, kao i predsjednik SAD-a Barack Obama, izjavio je da bi Assad trebao biti kažnjen za napad od 21. kolovoza u kojem je, po tvrdnjama Washingtona, ubijeno više od 1.400 ljudi. Sirijska vlada tvrdi da su taj napad izvršili pobunjenici, koje često naziva i "teroristima".

Assad je rekao da ne bi imalo nikakvog smisla uporabiti kemijska oružja na području na kojem se bore i njegove snage.

- Oni koji iznose te optužbe moraju pokazati dokaze. Mi smo izazvali Sjedinjene Države i Francusku da iznesu makar samo jedan dokaz. Obama i Hollande to nisu mogli učiniti, rekao je Assad u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro.

- Svatko tko doprinosi financijskom i vojnom jačanju terorista neprijatelj je sirijskog naroda. Ako su politike francuske države neprijateljske spram sirijskog naroda, država će biti njegov neprijatelj, rekao je. "Bit će posljedica, očito negativnih, po francuske interese", dodao je.

- Bliski istok je bure baruta, a vatra se približava, rekao je Assad, po izvadcima iz intervjua objavljenog u ponedjeljak.

- Ne bi trebali govoriti samo o sirijskom odgovoru, nego o onome što će se dogoditi nakon prvog udara. Svi će izgubiti nadzor nad stanjem kada eksplodira bure baruta, rekao je.

Assadov intervju bi u cijelosti trebao biti objavljen u utorak.

Prosirijski hakeri napali stranicu američkih marinaca

Prosirijski hakeri u ponedjeljak su napali internetsku stranicu američkih marinaca i pozvali vojnike da "odbiju svoje naredbe" ako SAD napadne Siriju.

Čini se da je taj "upad" djelo Sirijske elektroničke vojske (SEA) koja je nedavno hakirala internetsku stranicu i Twitter račun The New York Timesa. Hakeri su na stranicu www.marines.com stavili poruku i slike, a u potpisu je stajalo "isporučila SEA".

Glasnogovornik Ministarstva obrane je rekao da je napadnuta komercijalna stranica, a ne mreža ministarstva, koja je ponovo pokrenuta nakon prekida od nekoliko sati.

U poruci marincima je također stajalo da bi sirijska vojska "trebala biti vaš saveznik, a ne neprijatelj". Šest fotografija prikazuje osobe u vojnim odorama koji drže napisane poruke "neću se boriti za al-Kaidu u Siriji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter